Sağlık

Kısırlık Nedir? Belirtileri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kısırlık, bir yıl (bir kadın 35 yaş ve üzerindeyse altı ay) denemeden sonra hamile kalamaması anlamına gelmektedir. Hamile kalabilen ancak hamile kalamayan kadınlar da kısır olabilmektedir. Hamilelik, birçok adımı olan bir sürecin sonucudur. Hamile kalmak:

  • Bir kadının vücudu,  yumurtalıklarından birinden bir yumurta salmalıdır (yumurtlama).
  • Yumurta bir fallop tüpünden rahme  (rahim)  doğru gitmelidir.
  • Bir erkeğin spermi yol boyunca yumurta ile birleşmeli (döllenmelidir).
  • Döllenmiş yumurta rahmin içine yapışmalıdır (implantasyon).

Bu adımlardan herhangi birinde sorun varsa kısırlık olabilir.

Erkeklerde Kısırlığa Ne Sebep Olur?

Erkeklerde kısırlık en sık aşağıdakilerden kaynaklanır:

  • Varikosel adı verilen bir problem (VAIR-ih-koh-seel). Bu, bir erkeğin testislerindeki damarlar çok büyük olduğunda olur. Bu testisleri ısıtır. Isı, spermin sayısını veya şeklini etkileyebilir.
  • Bir erkeğin çok az sperm yapmasına veya hiç olmamasına neden olan diğer faktörler.
  • Spermin hareketi. Bunun nedeni spermin şekli olabilir. Bazen üreme sistemindeki yaralanmalar veya diğer hasarlar spermi bloke eder.

Bazen bir erkek, spermini etkileyen problemlerle doğar. Diğer zamanlarda sorunlar, hastalık veya yaralanma nedeniyle yaşamın ilerleyen dönemlerinde başlar. Örneğin, kistik fibroz genellikle erkeklerde kısırlığa neden olur.

Kısırlık Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Kadınlarda Kısırlığa Ne Sebep Olur?

Kadın kısırlığı vakalarının çoğu, yumurtlama ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Yumurtlama olmadan, döllenecek yumurta yoktur. Bir kadının normal olarak yumurtlamadığına dair bazı işaretler, adet dönemlerinin düzensiz veya hiç olmamasını içerir.

Yumurtlama sorunlarına genellikle polikistik over sendromu (PCOS) neden olur. PCOS, normal yumurtlamayı engelleyebilen bir hormon dengesizliği sorunudur. PCOS, kadın kısırlığının en yaygın nedenidir. Birincil yumurtalık yetmezliği (POI), yumurtlama sorunlarının başka bir nedenidir. POI, bir kadının yumurtalıkları 40 yaşından önce normal şekilde çalışmayı bıraktığında ortaya çıkar. POI, erken menopoz ile aynı şey değildir. Kadınlarda doğurganlık sorunlarının daha az yaygın nedenleri şunlardır:

  • Pelvik inflamatuar hastalık,  endometriozis veya ektopik gebelik ameliyatı  nedeniyle tıkanmış fallop tüpleri
  • Rahim ile ilgili fiziksel sorunlar
  • Rahim duvarlarında kanserli olmayan doku ve kas kümeleri olan rahim miyomları.

Doktorlar Kısırlığı Nasıl Tedavi Eder?

Kısırlık  ilaç, cerrahi,  suni tohumlama veya  yardımcı üreme teknolojisi ile tedavi edilebilir . Çoğu zaman bu tedaviler birleştirilir. Çoğu durumda kısırlık ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilir. Doktorlar, aşağıdakilere dayalı olarak kısırlık için özel tedaviler önermektedir:

  • Test sonuçları
  • Çift ne kadar süredir hamile kalmaya çalışıyor?
  • Hem erkeğin hem kadının yaşı
  • Ortakların genel sağlığı
  • Ortakların tercihi

Doktorlar genellikle erkeklerde kısırlığı  aşağıdaki şekillerde tedavi eder:

  • Cinsel sorunlar:  Doktorlar erkeklerin iktidarsızlık veya erken boşalma ile baş etmelerine yardımcı olabilir. Bu durumlarda davranış terapisi veya ilaçlar kullanılabilir.
  • Çok az sperm:  Bazen ameliyat sorunun nedenini düzeltebilir. Diğer durumlarda, doktorlar spermi doğrudan erkek üreme sisteminden cerrahi olarak çıkarırlar. Antibiyotikler ayrıca sperm sayısını etkileyen enfeksiyonları temizlemek için de kullanılabilir.
  • Sperm hareketi:  Bazen erkeğin sistemindeki bir blok nedeniyle menide sperm bulunmaz. Bazı durumlarda, ameliyat sorunu düzeltebilir.

Kadınlarda bazı fiziksel sorunlar da ameliyatla düzeltilebilir. Yumurtlama sorunları olan kadınları tedavi etmek için bir takım doğurganlık ilaçları kullanılmaktadır. Bu ilaçların artıları ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Olası tehlikeleri, faydaları ve yan etkileri anlamalısınız.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago