Kolon kanseri, kanserde ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Kolon kanseri gelişen kişilerin %50’sinde ileri bir aşamaya ulaşana kadar hiçbir semptom görülmediği tahmin edilmektedir. Bağırsak alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz veya rektal kanama veya dışkınızda kan görürseniz, kolon kanseri veya bu semptomlara neden olabilecek diğer durumları ekarte etmek için hemen doktorunuza görünün.
50 yaşın üzerindeyseniz rektal kanama veya dışkınızda kan olması normal değildir. Rektal kanama kolon kanseri belirtisi olabilir. Rektal kanamanız varsa derhal doktorunuza başvurun. Rektal kanamaya ek olarak, diğer semptomlar şunları içerir:
Karın ağrısı, kolon kanserinin yaygın bir semptomudur. Keskin ve ani bir ağrı olarak yaşanabileceği gibi aralıklı ve künt olabilir. Ağrının yeri alt karın, sırt veya rektumda olabilir. Rahatsızlık gelip gidebilir, ancak bölümler arasında tamamen ortadan kalkmaz.
Bağırsaklarınızın tamamen boşalmadığı hissi, kolon kanseri belirtisidir. Diğer belirtiler arasında kabızlık ve ishalin yanı sıra dışkıda kan bulunur. Ayrıca lif oranı yüksek yiyecekler yedikten sonra uzun süre tok hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, derhal doktorunuzla konuşun, böylece bunun kansere mi yoksa başka bir nedene mi bağlı olduğunu belirlemenize yardımcı olabilirler.
Zayıflık veya yorgunluk kolon kanseri belirtisi olabilir. Zayıflığın veya yorgunluğun diğer nedenleri şunlardır:
Aniden yaşarsanız, kansere bağlı zayıflık veya yorgunluk yaşayabilirsiniz ve bu sizin için normalden daha kötüdür. Eskiden kolayca yapabildiğiniz şeyleri yaparken de kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu duygular uzun süre devam edebilir ve geri gelmeye devam edebilir. Zayıflığınız veya yorgunluğunuz kolon kanseri ile ilgiliyse, bu semptomlara yardımcı olacak tedavi almanın yolları vardır.
Açıklanamayan kilo kaybı kolon kanseri belirtisi olabilir. Kilo kaybına neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:
Bununla birlikte, kilo vermek her zaman kolon kanseri belirtisi değildir – açıklanamayan kilo kaybı veya bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikler hakkında endişeleriniz varsa doktorunuza danışmalısınız. Ne kadar yemek yediğinizde veya ne sıklıkta tuvalete gittiğinizde bir değişiklik olup olmadığını yakından takip etmenize yardımcı olabilecek aileniz veya arkadaşlarınızla da konuyu tartışabilirsiniz.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…