Sağlık

Kolorektal Kanser Hakkında Bilmediğiniz 4 Gerçek

Kolorektal kanserin kolon veya rektumda başlayan kanser olduğunu biliyor olabilirsiniz. Hatta kadın ve erkeklerde kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedeni olması gibi daha fazla ayrıntı da biliyor olabilirsiniz. Ancak kolorektal kanser hakkında bilmediğiniz çok şey var, örneğin nasıl önleyebileceğiniz ve hangi belirtilerin ortaya çıkabileceği.

Kanserin nerede başladığına bağlı olarak kolon veya rektum kanseri olarak da adlandırılabilen kolorektal kanser yaygındır. Neyse ki, aynı zamanda önlenebilir. İşte kolorektal kanser hakkında bilmediğiniz 4 gerçek – bazıları hayatınızı kurtarabilir.

Kolorektal kanser taraması kanseri önleyebilir

Kolorektal kanser hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, bunun en önlenebilir kanserlerden biri olduğudur. Bunun nedeni kolorektal kanserin rektum veya kolonda polip veya büyüme olarak başlamasıdır. Bazen bu polipler kansere dönüşür. Diğer zamanlarda ise gelişmezler. Bu şunlara bağlıdır

  • Polip türü
  • Polipin boyutu
  • Kaç tane polip var
  • Bir polipte herhangi bir anormallik varsa (displazi olarak adlandırılır)

Kolonoskopi gibi kolorektal kanser taramaları sırasında, sağlık uzmanınız polipleri bulup çıkarabilir (bu da kanserin gelişmesini önleyebilir) veya kanseri yayılma şansı bulmadan önce (tedavisi daha kolay olduğunda) erken tespit edebilir.

Kolorektal Kanser

Kolorektal kanser taraması için tavsiye 45 yaşa indirildi

Kısmen gençler arasında artan vakalar nedeniyle, artık 45 yaşından itibaren kolorektal kanser için düzenli tarama yapılmasını önermektedir. Kolorektal kanser riskiniz yüksekse, taramaya ne zaman başlamanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Buna aşağıdakiler de dahildir

  • Kişisel veya ailesel kolorektal kanser veya belirli polip türleri öyküsü.
  • Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kişisel inflamatuar bağırsak hastalığı öyküsü.
  • Lynch sendromu veya ailesel adenomatöz polipozis gibi kalıtsal bir kolorektal kanser sendromunun aile öyküsü.
  • Karın veya pelvik bölgelere radyasyon öyküsü.

Kolorektal kanser taramaları evde de yapılabilir

Kolorektal kanser taraması yaptırmak için gününüzden ekstra zaman harcamanız gerektiğini düşünüyorsanız, bu düşündüğünüz kadar kötü olmayabilir. İki tür kolorektal kanser taraması vardır – gaita bazlı testler ve görsel testler.

Gaita bazlı testler evden çıkmak zorunda olmamanın rahatlığını sunarken, testin türüne bağlı olarak bunları her yıl veya en az 3 yılda bir yaptırmanız gerekecektir. Kolonoskopi ve BT kolonografi gibi görsel testler bir doktor tarafından yapılmalıdır. Ancak, bu kadar sık yapılmaları gerekmez.

Hiçbir belirtiniz olmayabilir ama yine de kolorektal kanser olabilirsiniz

Kolorektal kanserle ilgili belki de rahatsız edici ama farkında olunması gereken önemli bir gerçek, kolorektal kanserin özellikle başlangıçta herhangi bir belirtiye neden olmayabileceğidir. Belirti ve semptomlar başka hastalıkları taklit ederek kafa karışıklığına neden olabilir.

Polipleriniz veya kolorektal kanseriniz olabilir ve bunun farkında olmayabilirsiniz. Kolorektal kanser taramasının bu kadar önemli olmasının nedeni budur. Kolorektal kanser taraması, belirtileriniz olmadığında yapılır. Yine de, kolorektal kanserden kaynaklanabilecek bazı yaygın semptomların farkında olmak önemlidir.

  • Dışkınızda kan görülmesi
  • Kabızlık veya ishal
  • Karın bölgenizde ağrı veya kramplar
  • Bağırsak alışkanlıklarınızda birkaç günden fazla süren bir değişiklik
  • Açıklanamayan kilo kaybı
admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago