Sağlık hakkında tüyolar!

Kordon Kanı Saklama

Kordon Kanı Saklama
0 177

Bebek dünyaya geldikten sonra göbek bağı ve plasenta arasındaki bölgeden alınan kana kordon kanı denir. Bu kan, ilerde bebekte oluşabilecek rahatsızlıklara karşı tedavi edici özelliktedir. Kordon kanı saklama hem bebek için hem de uyumlu başka hastalar için büyük bir nimettir.

Kordon kanı, normal doğumda ya da sezaryenle doğumda alınabilir. Doğum şeklini ve bebeği etkilemez. Bebek dünyaya geldikten sonra, ilk 10 dakika içerisinde doktor tarafından alınarak özel olarak muhafaza edilir.

Kordon Kanı Neden Gerekli?

Yapılan araştırmalarda, kordon kanındaki kan hücrelerinin pek çok kan hastalığını tedavi etme özelliği olduğu tespit edilmiştir. Kordon kanında yer alan mezenkimal kök hücreler( organ yenileme etkisi olan) genetik kusurlu organlar dışında, hasarlı organların tedavisi için önemlidir.

Kordon Kanı Nasıl Saklanır?

Kordon kanı bankacılığı adı altında alınan kordon kanları 10 yıla kadar güvenle muhafaza edilebilir. Kordon kanı; sadece aile içi kullanılmak üzere ya da halka açık olarak saklanabilir.

Bebek doğduktan hemen sonra alınan kordon ve kan, laboratuvarda özenle işlenerek doku tipine göre ayrılır.

Alınan kök hücreler sağlıklıysa özel bir işlemden geçirilerek dondurulur. Gerektiğinde çözdürüp kullanılmak üzere azot tankında saklanır.

Kordon kanı hücreleri kardeşler, anne, baba gibi aile bireyleri arasında kullanılmak üzere uzun süre saklanabilir.

Halka açık bağışta ise hiçbir hak talebinde bulunmadan ulusal veya uluslararası olarak kullanmaya izin verilir.

Plasentada yer alan kök hücreler çok değerlidir ve pek çok hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Bu sebeple kordon kanı bağışı çok önemli ve gereklidir. Bunun için kordon kanı bağışının daha çok anlatılması ve özendirilmesi gerekir.

Kordon Kanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kordon kanı yapılan incelemelerin ardında değerlendirilerek saklamaya uygun olup olmadığına bakılır. Her kordon kanı saklamaya uygun değildir.

Yapılan testler sonucu uygun olarak saklanan kordon kanı;

  • Akdeniz anemisi
  • Lenfoma ve lösemi kanserleri
  • Çeşitli anemi türlerinde tedavi özelliği taşır.

Bazı hastalıklarda otolog( kendi kök hücrelerinden) tedavi olumlu sonuçlar vermese de başka hastalar için kök hücre sağlanabilir.

Kordon Kanı Saklamak Ücretli Mi?

Kordon kanını sadece aile içi kullanmak amacıyla saklamak ücretlidir. Ancak halka açık olarak kordon kanı bağışı yapmak için herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.