Beslenme

Koşucular İçin En Önemli Besinler

Koşmak vücudunuz için en iyi egzersizlerden biri olabilir. Sadece kalp sağlığınızı artırabilen aerobik bir egzersiz yapmakla kalmaz, aynı zamanda bacaklarınızdan kollarınıza kadar tüm vücudunuzu çalıştırabilir! İster deneyimli bir koşucu olun ister yeni başlayan biri olun, diyet, koşarken nasıl hissettiğinizde çok önemli bir rol oynar; doğru beslenme, daha hızlı ve daha uzağa gidebilmeniz için daha güçlü hissetmenize yardımcı olacaktır. Öte yandan, yetersiz beslenme kendinizi halsiz ve yavaş hissetmenize neden olur.

Yüksek oranda tuz, şeker, yağ, boya ve koruyucu içeren işlenmiş gıdalar, koşu performansınızı geliştirmenizi engelleyebilir. Bütün, işlenmemiş gıdalardan oluşan çok yönlü ve dengeli bir diyet yiyerek, tüm koşucular maksimum potansiyellerini gerçekleştirebilecekler! İşte koşucuların günlük diyetlerine dahil etmesi gereken performansı en iyi duruma getiren besinlerden bazıları.

A Vitamini

Koşucular genellikle görme yeteneğinin ne kadar önemli olduğunu düşünmezler. A Vitamini, yoldaki çukurlardan kaçınmaya ve koşular sırasında alışılmadık rotalardaki işaretleri okumaya yardımcı olan sağlıklı görüşü destekler. İster şafakta, ister alacakaranlıkta ve hatta gece dışarıda olun, çevrenizi en iyi şekilde görebildiğiniz takdirde hızınızı daha iyi koruyabilirsiniz. A vitamini açısından zengin besinler arasında tatlı patates, kavun, lahana ve diğer koyu yapraklı yeşillikler bulunur.

B12 Vitamini ve Demir

B12 vitamini ve demir, kas performansının zirvesi için gerekli olan oksijenin vücutta taşınmasına yardımcı olur. Bu besinlerin eksikliği yorgunluğa neden olabilir ve kansızlığa yol açabilir. İyi B12 vitamini kaynakları arasında süt ve yağsız sığır eti bulunur. Mercimek ve koyu etli kümes hayvanlarında da demir bulabilirsiniz.

Kalsiyum

Kemik sağlığı, koşucular için çok önemlidir çünkü kemikler, koşmamızı sağlayan kaslara bağlıdır. Kalsiyum, güçlü kemikleri desteklemesiyle bilinir, ancak aynı zamanda kalbin elektrik sistemini düzenleyerek kalp sağlığını da geliştirebilir. Ek olarak kalsiyum, sıvı dengesini düzenlemek ve koşudan sonra yorgunluk ve dehidrasyonu önlemek için sodyum ve potasyum gibi diğer elektrolitlerle birlikte çalışır. Mükemmel kalsiyum kaynakları arasında yoğurt, süt, peynir, ıspanak, tofu ve chia tohumları bulunur.

C Vitamini

Çoğu insan dışarıda koşar, bu da onları araba emisyonları ve iltihaplanmaya da neden olabilen kirlilik gibi kanserojen elementlere maruz bırakır. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, bu elementlerin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca, koşmaya devam edecek kadar sağlıklı olmanızı sağlamak için bağışıklık işlevinizi geliştirir. C vitamini ayrıca yorgunluğu önlemek için demirin emilimini artırır. En iyi C vitamini kaynakları arasında kivi, çilek ve biber bulunur.

Sodyum ve Potasyum

Bu elektrolitler, uygun sıvı dengesini korumanıza ve uzun, sıcak koşularda kas kramplarını önlemenize yardımcı olur. Her gün bol miktarda meyve ve sebze yemek, potasyumunuzu almanın mükemmel bir yoludur. Potasyum bakımından en yüksek yiyecekler arasında muz, portakal, kepekli tahıllar ve patates bulunur.

Koşucular İçin En Önemli Besinler

Sodyum, paketlenmiş gıdaların çoğunda bulunur ve bu, işlenmiş gıdalardan kaçınmak isteyen koşucular için sorun olabilir. Bu durumlarda, elektrolit tabletleri veya diğer elektrolit değişimleri olan suyu tercih edebilirsiniz. Doğal olarak sodyum açısından zengin besinler arasında kereviz, peynir ve süt bulunur.

Çinko

C vitamini gibi, çinko da sizi koşmaktan alıkoyacak hastalıkları önlemek için sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca, bir koşu sırasında daha fazla kullanılabilir enerji sağlayan karbonhidratların metabolik parçalanmasına da yardımcı olabilir. Ayçekirdeği, otla beslenen yağsız sığır eti ve humus harika çinko kaynaklarıdır. Bu besinlerle dolu dengeli bir diyet yiyerek, vücudunuzun iyi beslenmesini ve iyi bir koşuya hazır olmasını sağlayabilirsiniz!

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago