Sağlık

Kurdeşene (Ürtiker) Ne Sebep Olur?

Kurdeşen (veya ürtiker) ciltte kırmızı, pembe veya ten renginde olabilen ve batma veya kaşıntı yapabilen kabarık yumrular, yaralar veya lekelerdir. Tipik olarak, yediğiniz bir şey veya çevredeki tahriş edici bir madde nedeniyle geliştirebileceğiniz bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyonudur. Kurdeşene ne sebep olur? Kurdeşen neye benzer? Kurdeşen ne kadar sürer? Bu makale bu ve diğer soruları yanıtlamaktadır.

Neden Cildinizde Kurdeşen Oluşur?

Kurdeşen tipik olarak bağışıklık sisteminizde reaksiyona neden olan bir şey aldığınızda veya buna maruz kaldığınızda gelişir. Bu tahriş edici maddeler arasında gıdalar, ilaçlar, evcil hayvan tüyleri, polenler, böcek ısırıkları vb. yer alır.  Ayrıca enfeksiyon, stres, dar kıyafetler giyme, aşırı terleme veya aşırı sıcaklıklara maruz kalma nedeniyle de kurdeşen oluşabilir. Ve birçok durumda kurdeşenin nedeni bilinmemektedir.

Tetikleyici ne olursa olsun, vücudunuz kan dolaşımınıza histamin adı verilen kimyasalları salgılayarak yanıt verir. Histaminler, hapşırmanıza veya kaşınmanıza neden olmak da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde vücudunuzun kimyasal veya biyolojik “istilacılarla” savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca beyaz kan hücrelerinin etkilenen bölgeye ulaşmasını ve bilinmeyen maddeleri tutmasını kolaylaştırırlar.

Neden Cildinizde Kurdeşen Oluşur?

Kurdeşen Neye Benzer?

Kurdeşen, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde olabilir:

  • Küçük ve yuvarlak
  • Halka şeklinde
  • Rastgele şekilli
  • Geniş, yükseltilmiş alanlar

Bir araya toplanmış daha küçük lekeler bazen ürtiker döküntüsü olarak adlandırılır. Kurdeşen ayrıca şeklini değiştirebilir, büyüyebilir, sayısı artabilir ve yayılabilir. Ayrıca birleşerek büyük, kabarık bir alan oluşturabilirler. Bazı durumlarda, kurdeşenlere bastırdığınızda beyaz görünürler.

Farklı Kurdeşen Türleri (Ürtiker) Nelerdir?

Doktorlar kurdeşeni aşağıdakileri içeren kategoriler halinde gruplandırır:

  • Anafilaksi. Bu, acil tıbbi müdahale gerektiren, hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Kurdeşene genellikle nefes almada güçlük, bulantı, kusma, baş dönmesi ve diğer semptomlar eşlik eder. Anafilaksi riskinin yüksek olduğunu bilen kişiler, etkilerini dengelemek için otomatik epinefrin enjektörleri taşımalıdır.
  • Alerjik reaksiyonlar. Belirli maddelere alerjisi olan kişiler bu maddelerle temas ettiklerinde kurdeşen geliştirebilirler. Reaksiyonu azaltmak ve alerji tetikleyicilerinden kaçınmak için alerji ilaçları alabilirler.
  • Enfeksiyon kaynaklı kurdeşen. Bakteriler (idrar yolu enfeksiyonları, strep boğaz, vb.) ve virüsler (soğuk algınlığı, mononükleoz ve nezle) kurdeşene neden olabilir.
  • Dermatografizm. Bu tür kurdeşen tipik olarak hafiftir ve sıkı giysiler gibi cilt üzerindeki sürekli baskıdan kaynaklanır.
  • Sıcaklık kaynaklı kurdeşen. Sıcaklık değişiklikleri veya aşırılıkları bazı kişilerde kurdeşene neden olabilir. Buna soğuk hava, soğuk su, güneş ışığı veya sıcağa maruz kalmak da dahildir.
  • Kronik kurdeşen. Sık sık tekrarlayan veya haftalarca ya da aylarca devam eden kurdeşen kronik olarak kabul edilir. Çok rahatsız edici olabilirler ve lupus, tip 1 diyabet, tiroid hastalığı, romatoid artrit veya çölyak hastalığı gibi altta yatan bir hastalığa işaret edebilirler.

Kurdeşen Ne Kadar Sürer?

Kurdeşenin ne kadar süreceği, nedeni de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Gıdalardan veya ilaçlardan kaynaklanan kurdeşen genellikle altı saat içinde çözülürken, enfeksiyonlardan kaynaklananlar günlerce sürebilir. Diğer veya bilinmeyen nedenlerden kaynaklanan kurdeşen dakikalarca veya aylarca sürebilir.

Kurdeşen Nasıl Tedavi Edilir?

Kurdeşen tedavisi değişkenlik gösterir. Birçok vakada kurdeşen kendiliğinden iyileşir ve tedavi gerektirmez. Diğerlerinde, Benadryl (difenhidramin ) gibi reçetesiz satılan antihistaminikler kurdeşeni azaltır veya ortadan kaldırır. Ayrıca kurdeşenden kurtulabilir veya kurdeşeni önleyebilirsiniz:

  • Karbonat veya kolloidal yulaf ezmesi ile ılık veya soğuk bir banyo yapmak
  • Tetikleyicilerinizi belirleme ve bunlardan kaçınma
  • Kurdeşeni daha da kötüleştirebilecek sıcak sudan kaçınmak
admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago