Monkeypox, maymun çiçeği virüsünü neden olduğu bir hastalıktır. Viral zoonotik bir enfeksiyondur, yani hayvanlardan insanlara yayılabilir. Ayrıca insanlardan diğer insanlara ve çevreden insanlara da yayılabilir.
Monkeypox bir dizi belirti ve semptoma neden olabilir. Bazı insanlar daha az şiddetli semptomlara sahipken, diğerleri daha ciddi hastalık geliştirebilir ve bir sağlık kuruluşunda bakıma ihtiyaç duyabilir. Tipik olarak daha yüksek risk altında olanlar arasında çocuklar, hamileler ve bağışıklığı baskılanmış kişiler bulunur.
2022 salgını sırasında tanımlanan maymun çiçeği hastalığının en yaygın semptomları arasında ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, sırt ağrısı, düşük enerji ve şişmiş lenf düğümleri yer almaktadır ve bunu takiben veya iki ila üç hafta sürebilen bir döküntü gelişimi eşlik eder. Döküntü yüzü, avuç içlerini, ayak tabanlarını, kasıkları, genital veya anal bölgeleri etkileyebilir. Ayrıca ağız, boğaz, anüs veya vajinada veya gözlerde de bulunabilir. Yara sayısı bir ila birkaç bin arasında değişebilir. Derideki yaralar düz başlar, daha sonra kabuklanmadan, kurumadan ve altlarında taze bir deri tabakası oluşturarak dökülmeden önce sıvıyla dolar.
Vücudun hangi bölümlerinin etkilenebileceği ve semptomların ne kadar sürebileceği de dahil olmak üzere, bu yeni salgın sırasında semptomları takip etmek ve daha iyi anlamak için devam eden çalışmalar var. Maymun çiçeği virüsü olabilecek semptomları olan veya maymun çiçeği olan biriyle temas halinde olan herkes, bir sağlık kuruluşunu aramalı veya ziyaret etmeli ve tavsiyelerini almalıdır. Semptomlar genellikle kendi kendine veya ağrı veya ateş için ilaç tedavisi gibi destekleyici bakım ile geçer. İnsanlar, tüm yaralar kabuklanana, kabuklar düşene ve altında yeni bir deri tabakası oluşana kadar bulaşıcı kalır.
Monkeypox, maymun çiçeği virüsü döküntüsü olan biriyle yakın temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Yakın temas, yüz yüze olmak anlamına gelebilir (damlacıklar veya kısa menzilli aerosoller oluşturabilen birbirine yakın konuşma, nefes alma veya şarkı söyleme gibi); ten tene (dokunma veya vajinal/anal seks gibi); ağızdan ağza (ör. öpüşme); veya ağızdan tene temas (oral seks veya teni öpme gibi). Maymun çiçeği virüsü için hava yoluyla olası bulaşma mekanizmaları henüz tam olarak anlaşılmamıştır ve daha fazlasını öğrenmek için çalışmalar devam etmektedir.
Maymun çiçeği virüsü olan kişilerin ne kadar süredir bulaşıcı olduğunu hala öğreniyoruz, ancak genellikle tüm yaraları kabuklanana, kabuklar düşene ve altında yeni bir cilt tabakası oluşana ve tüm yaralar oluşana kadar bulaşıcı olarak kabul edilirler.
Ortamlar, maymun çiçeği virüsü ile kontamine olabilir: örneğin, bulaşıcı bir kişi giysilere, yatak takımlarına, havlulara, nesnelere, elektronik cihazlara ve yüzeylere dokunduğunda. Bu eşyalara dokunan bir başkası, herhangi bir kesik veya sıyrık varsa veya yanlışlıkla gözlerine, burun ağzına veya diğer mukoza zarlarına dokunursa enfekte olabilir. Bu, fomit iletimi olarak bilinir. Kirlenmiş olabilecek nesnelere dokunduktan sonra ellerinizi temizlemek bu tür bulaşmayı önlemeye yardımcı olabilir. Deri pullarının solunması veya giysilerden, yatak takımlarından veya havlulardan virüs bulaşması da mümkün olabilmektedir. Mevcut salgında uzmanlar hala bu bulaşma şeklinin önemli bir rol oynayıp oynamadığını anlamaya çalışıyor. Virüs ayrıca hamilelik sırasında fetüse, doğum sırasında veya sonrasında ten tene temas yoluyla veya maymun çiçeği olan bir ebeveynden bebek veya çocuğa yakın temas sırasında yayılabilir.
Asemptomatik enfeksiyon bildirilmiş olsa da, herhangi bir semptomu olmayan kişilerin hastalığı bulaştırıp yayamayacağı veya diğer vücut sıvıları yoluyla yayılıp yayılmadığı net değildir. Canlı maymun çiçeği virüsü meniden izole edilmiştir, ancak enfeksiyonun meni, vajinal sıvılar, amniyotik sıvılar, anne sütü veya kan yoluyla yayılıp yayılmadığı henüz bilinmemektedir. İnsanların semptomatik enfeksiyon sırasında ve sonrasında bu sıvıların değişimi yoluyla maymun çiçeği bulaştırıp yayamayacakları hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar devam etmektedir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…