Sağlık

Menopozda İdrar Kaçırma ile Nasıl Başa Çıkılır?

Öksürük (çiş). Hapşırma (çiş). Gece yarısı (çiş). Menopozda idrar kaçırma çoğu kadını biraz çıldırtmaya yeter.

Bu istem dışı idrar kaybı, yetişkin kadınlarda, özellikle hamilelik ve doğumdan sonra yaygın olarak görülen bir durumdur, ancak vajinal dokudaki elastikiyet kaybı ve östrojen üretiminin kaybıyla ilişkili pelvik taban kaslarının zayıflaması nedeniyle menopoz sırasında veya sonrasında genellikle daha yaygındır. Menopoz inkontinansı şu nedenlerle de şiddetlenebilir:

  • Kabızlık – Bağırsak hareketi yapmak için zorlanmak, mesaneyi kontrol eden kaslar üzerinde aşırı baskı oluşturabilir.
  • Aşırı kilo – Aşırı kilo mesane kaslarına daha fazla yük bindirir.
  • İlaçlar – Bazı ilaçlar, özellikle diüretikler idrar kaçırmaya katkıda bulunabilir.
  • Sinir hasarı – Örneğin diyabetli kişilerde, mesaneye yanlış sinyal gönderen sinir hasarı olabilir.
  • Ameliyat – Rahmin alındığı bir histerektomi geçirilmesi, mesane fonksiyonunu kontrol etmeye yardımcı olan pelvik taban kaslarını etkileyebilir.

İdrar Kaçırmanın Farklı Türleri

Üriner inkontinansın birkaç farklı türü ve nedeni vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Stres üriner inkontinans – Bu, menopozda en sık görülen idrar kaçırma türüdür. Stres inkontinansı, öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda, güldüğünüzde, egzersiz yaptığınızda veya zıpladığınızda az miktarda idrar kaçırmanızdır. Bunun nedeni üretranın zayıflamasıdır, kas kapakçığı dinlenme halindeyken idrarı sıkı tutar ve gitmeniz gerektiğinde idrarın akmasına izin vermek için gevşer. Üretra kasları hamilelik ve doğum, ağır kaldırma veya ıkınma sonucunda ve menopoz sürecinde zayıflayabilir, bu da destekleyici vajinal dokuları zayıflatabilir. Üretral kas önemli ölçüde zayıflarsa, yürümek veya pozisyon değiştirmek gibi minimal aktivitelerle idrar kaçırabilir veya aktivite ile giderek daha fazla miktarda idrar kaçırabilirsiniz.
  • Acil idrar kaçırma – Acil idrar kaçırma, mesanenizi boşaltmak için ani bir ihtiyaç duyduğunuzda ve tuvalete gitmeden önce idrar kaybettiğinizde ortaya çıkar. İdrar kaybı genellikle o kadar ani ve kontrol edilemezdir ve o kadar çok miktarda olur ki giysilerinizi ıslatırsınız. Sızıntı olmadan da aciliyet yaşayabilirsiniz, ancak bu his ve sıklık günlük hayatınızı aksatmaya yeter. Aciliyet inkontinansı sıvı içmek, akan suyun sesini duymak veya pozisyon değiştirmekle ortaya çıkabilir. Aciliyet inkontinansı olan birçok kadın çok sık tuvalete gitme ihtiyacı hisseder (idrar sıklığı) veya gece birkaç kez işemek için uyanabilir. Ayrıca yatak ıslatma veya seks sırasında idrar sızıntısı da yaşayabilirsiniz.
  • Taşma inkontinansı – Taşma inkontinansı görünüşte birbirine zıt iki sorunu içerir. Bir yandan mesane yeterince boşalmazken (ya zayıf mesane kası ya da gevşemeyen üretra nedeniyle), diğer yandan mesane o kadar dolduğu için idrar dışarı sızmaya zorlandığından sızıntı yaşarsınız. Taşma inkontinansı olan kadınlar tipik olarak azalmış bir işeme ihtiyacı yaşar ve yavaş veya gecikmiş bir idrar akışına sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonları da taşma inkontinansında yaygın bir faktördür.
Menopozda İdrar Kaçırma

Menopoz Döneminde İdrar Kaçırma İçin Yardım

Menopoz döneminde idrar kaçırma söz konusu olduğunda pek çok kadın sessizlik içinde acı çeker. Bunun nedeni, sorunun küçük bir rahatsızlık olarak başlayıp daha sonra büyük bir sıkıntıya dönüşmesi veya kişisel yaşamınızı etkilemeye başlaması olabilir. Bazı kadınlar bu sorun hakkında konuşamayacak kadar utanmaktadır. Kadınlar inkontinansın ilk belirtilerinden bir profesyonel tarafından teşhis edilmeye kadar ortalama 6,5 yıl beklemektedir.

Durumunuzu anlamaya ve tedavi etmeye başlamak için yapabileceğiniz en yararlı şeylerden biri, ne sıklıkta ve ne zaman idrar yaptığınız ve ne sıklıkta idrar kaçağı yaşadığınız veya aciliyet hissettiğiniz dahil olmak üzere idrar alışkanlıklarınızın bir günlüğünü tutmaktır. İdrar kaçırma olayının aktiviteyle mi yoksa ani ve güçlü bir işeme dürtüsüyle mi ilişkili olduğunu kaydetmek de yararlıdır. Sıvı alımının türünü ve miktarını kaydetmek de önemlidir. Bu günlüğü üç veya dört gün boyunca saklayın ve doktorunuzla gözden geçirmek için bir sonraki randevunuza getirin.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

4 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

4 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

4 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

4 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

4 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

4 ay ago