Categories: Sağlık

Mide Gribi Belirtileri

Her yıl milyonlarca insan mide gribine yakalanıyor. Semptomlar hızla ortaya çıkar ve sulu ishali, karnınızda ağrı veya krampları, mide bulantısını, kusmayı ve bazen ateşi içerebilir. Viral gastroenterit olarak bilinen mide gribi, ne yazık ki normal grip aşılarından etkilenmeyen, oldukça bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur.

Başa çıkması zor olsa da, mide gribi tipik olarak başka bir komplikasyon olmaksızın birkaç gün içinde geçer. Ancak bebekler, yaşlılar ve zayıflamış bağışıklık semptomları olan kişiler için mide gribi tehlikeli olabilir. Mide gribi için özel bir tedavi yoktur, bu nedenle gribin seyrini sürdürmesine izin verirken susuz kalmamak ve dinlenmek önemlidir. Bununla birlikte, semptomları azaltabilen ve işleri biraz kolaylaştırabilen bazı ev ilaçları vardır.

Mide Gribini Nasıl Kaparsınız?

Mide gribi veya viral gastroenterite genellikle bir virüs neden olsa da, bakteriler ve hatta parazitler de neden olabilir. Diğer enfekte kişilerle temas yoluyla veya kontamine yiyecek veya sudan viral gastroenterit alabilirsiniz.

Mide Gribiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Aşağıdaki belirtiler mide gribinin varlığına işaret eder:

  • Sulu ishal
  • Mide krampları ve ağrı
  • Mide bulantısı
  • Tekrarlanan kusma
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Düşük dereceli ateş
Mide Gribi Nedir

Mide Gribinden En Hızlı Kurtulmanın Yolu Nedir?

Mide gribi için özel bir tedavi olmamasına rağmen, bu hastalığın ana komplikasyonu dehidrasyon olduğu için susuz kalmamak önemlidir. Ayrıca gribin seyrini sürdürmesine izin verirken dinlenmeyi ve sık sık ellerinizi yıkamayı unutmayın. Doktorlar viral gastroenteriti antibiyotiklerle tedavi etmezler. Bunun nedeni, antibiyotiklerin virüslerin değil bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmesidir.

Gribin seyrini sürdürmesine izin vermekten başka hızlı bir çare olmasa da semptomları azaltmak ve daha kolay zaman geçirmek için atabileceğiniz bazı basit adımlar vardır. Mide gribi evde tedavisi için aşağıdaki yöntemleri öneriyoruz:

Sulu Kalmaya Çalışın

Buz parçalarını emmeyi veya su ve elektrolit içeren sıvıları yudumlamayı deneyin. Herhangi bir kafeinli spor içeceğinden kaçının ve sulu kalmaya çalışın.

Mideniz Rahatlasın

Bu, semptomların ilk birkaç saatinde herhangi bir katı gıda yemeyi bırakmak ve semptomları daha da kötüleştirebilecek çok fazla yağ veya şeker içeren gıdaları yemekten kaçınmak anlamına gelir.

Yiyeceklere Dönüşü Kolaylaştırın

Ancak kusma ve mide bulantısının azaldığını hissettikten sonra tekrar yemeye başlayın. Birkaç saat sonra, kraker, tost, muz, pirinç ve tavuk gibi sindirimi kolay yiyecekleri alıp alamayacağınızı değerlendirin. Mide bulantısı dönerse yiyeceklerden kaçının.

Bazı Gıdalardan Uzak Durun

Süt ürünleri, kafein, alkol, nikotin ve yağlı veya çok baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Mide astarınızı bozabilecek her şey risklidir.

Dinlen

Bolca dinlenin ve yorucu egzersizlerden kaçının. Sıcak ve kuru iklimimizde daha da kolay susuz kalabilirsiniz.

İlaçlara Dikkat Edin

Advil, Motrin ve diğerleri gibi ibuprofen içeren ilaçlardan semptomlar sırasında kaçınılmalıdır. Asetaminofen (Tylenol’de kullanılır) gibi diğerleri dikkatli kullanılmalıdır. Aç karnına bu ilaçlardan bazıları karaciğere ve mide zarına zarar verme riskini artırır.

Mide Gribinden Ne Kadar Sonra Yemek Yemeye Başlayabilirsiniz?

Semptomların başlamasından sonraki 24 ila 48 saat içinde tekrar normal şekilde yemeye başlayabilmeniz gerekir. Kraker, tost, muz, pirinç, elma püresi veya tavuk gibi basit yiyeceklerle başlayın. Sebebe bağlı olarak, mide gribi belirtileri enfeksiyondan sonraki bir ila üç gün içinde ortaya çıkabilir ve hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Semptomlar genellikle bir günden az sürer.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago