Prostat kanseri, cilt kanseri hariç, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Prostat kanseri için başlangıç tedavileri arasında prostatın çıkarılması için ameliyat (radikal prostatektomi), radyasyon (kanser hücrelerini öldürmek için dışarıdan uygulanan yüksek enerjili ışınların kullanımı) ve brakiterapi (bir tür dahili radyasyon) yer alır.
Bu tedaviler genellikle prostat kanserini iyileştirir, ancak ilk tedaviyi gören erkeklerin yaklaşık üçte biri bir nüks yaşar (nüks olarak da adlandırılır), bu da kanserlerinin geri döndüğü anlamına gelir. Bu makale, tekrarlayan prostat kanserini ve doktorların onu tedavi etmek için kullandıkları standart yaklaşımları tartışmaktadır.
İlk prostat kanseri tedavisi gördükten sonra, doktorunuz kanserinizin geri döndüğüne dair işaretler için sizi yakından izleyecektir; bu, aldığınız tedavi bazı habis hücreleri geride bıraktıysa ortaya çıkabilir. Prostat kanseri tedavisi gören erkekleri izlemek için en yaygın araç, kandaki prostat kanseri ile ilişkili protein düzeylerini ölçen prostata özgü antijen (PSA) testidir. Bildiğiniz gibi PSA testi, prostat kanserini erken teşhis etmek için yaygın olarak kullanılan bir tarama aracıdır. Ancak doktorlar, bir adam tedavi edildikten sonra vücudunda bazı kanser hücrelerinin kaldığına dair işaretler aramak için PSA testini de kullanır. PSA’nızın ne sıklıkta test edilmesi gerektiğine doktorunuzla birlikte karar vereceksiniz, ancak altı ayda bir normaldir.
Prostat kanseri için ilk tedaviyi takiben, PSA seviyeniz düşmelidir. Ne kadar ve ne kadar hızlı düştüğü, aldığınız tedavinin şekline bağlı olacaktır. Örneğin, bir adam radikal bir prostatektomi geçirdikten sonra, PSA seviyesi genellikle haftalar içinde sıfıra düşer. Bununla birlikte, radyasyona maruz kalan erkeklerde, PSA’daki düşüş genellikle birkaç yıla kadar daha uzun sürer. PSA seviyelerinin çeşitli nedenlerle dalgalandığını unutmayın, bu nedenle tedaviden sonra seviyeniz yükselirse, bu mutlaka kanserinizin geri döndüğü anlamına gelmez. Doktorlar, bir erkeğin PSA’sı ilk tedaviden sonra kanserin geri dönmüş olabileceğini düşündürecek bir düzeye çıktığında genellikle “biyokimyasal nüks” ifadesini kullanırlar. Hangi başlangıç tedavisini aldığınıza bağlı olarak, prostat kanserinin biyokimyasal nüksünü teşhis etmek için farklı eşikler kullanılır.
Nükseden prostat kanseri için doktorunuzun önerdiği tedavi, aldığınız ilk tedavinin türüne, kanserin vücudun diğer bölgelerine yayıldığına dair herhangi bir kanıt olup olmadığına ve diğer birkaç faktöre bağlı olacaktır, örneğin:
Nükseden prostat kanseriniz varsa, doktorunuzun size sunacağı tedavi seçenekleri, aldığınız ilk tedavinin türü, doktorunuzun kanserinizin yayılıp yayılmadığını düşünmesi, tümörünüzün Gleason skoru gibi bir önceki soruda açıklanan faktörlere bağlı olacaktır. , PSA ikiye katlanma süreniz ve yaşınız.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…