Beslenme

Östrojeni Artıran En İyi Gıdalar

Dengeli hormonlar vücut sağlığı için hayati önem taşır ve özellikle östrojen, kadın cinsel sağlığı ve üreme sağlığı için önemlidir. Ancak menopoz sırasında düşük östrojen seviyeleri uykusuzluk, sarsılmaz yorgunluk, düşük libido veya ruh hali değişimleri gibi semptomlara neden olabilir. Doktorunuz hormon replasman tedavisi gibi tıbbi tedavi seçenekleri önerebilse de, östrojen açısından zengin bazı hazır gıdalar da yardımcı olabilir. Östrojen seviyenizi artırmaya yardımcı olacak gıda seçenekleri için okumaya devam edin. 

Yiyecekler Östrojen Seviyelerini Gerçekten Artırabilir mi?

Evet, artırabilir. Bazı bitki bazlı gıdalar, diyet östrojeni olarak da bilinen ve vücuda alındığında östrojenin hormonal etkilerini taklit edebilen fitoöstrojenler içerir. Bazı fitoöstrojenler vücut üzerinde östrojenik etkilere sahiptir, yani östrojen seviyelerini artırırken, diğer fitoöstrojenler östrojen seviyelerini düşürebilir. Bu yazıda, östrojen seviyelerini artıran gıdalara odaklanacağız.

Fitoöstrojenler Nasıl Çalışır?

Fitoöstrojenler östrojene benzer bir kimyasal yapıya sahip olduklarından, vücuttaki hücresel östrojen reseptörlerine bağlanabilir ve örneğin perimenopozal ve menopozal yıllarda doğal olarak düşmeye başladığında östrojenin hormonal rolünü teşvik edebilirler. Birçok çalışma, fitoöstrojenlerin diyet formunda alınmasının sadece menopoz semptomlarını iyileştirmekle kalmayıp, aynı zamanda menopoz sonrası yıllarda kadın kanseri, kolesterol ve osteoporoz risklerini de azalttığını bulmuştur.

Östrojeni Artıran Gıdalar

Östrojeni Artıran En İyi Gıdalar Nelerdir?

Aşağıda fitoöstrojenler açısından zengin olan en iyi sağlıklı bitki bazlı gıdanın bir listesi yer almaktadır:

Soya Fasulyesi

Soya fasulyesinin, tofu, tempeh ve edamame gibi soya fasulyesi ürünleri gibi bol miktarda izoflavon kaynağı olduğuna inanılmaktadır. Soya fasulyesi ürünlerinde bulunan izoflavonların meme kanseri riskini azaltmaya, menopoz semptomlarını yönetmeye, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini yönetmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Turpgillerden Sebzeler

Çok çeşitli besin maddelerinin yanı sıra brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası yüksek miktarda fitoöstrojen içeren turpgillerden sebzelerdir. Karnabahar ve brokoli, meme kanseri, endometrium kanseri ve prostat kanseri gibi hormonla ilişkili kanserlere karşı koruma sağladığı bilinen sekoizolarikiresinol adlı bir lignanı yüksek oranda içerir.

Lahana ve Brüksel lahanası ise, kemik yoğunluğunu ve diğer menopoz semptomlarını iyileştirmek için harika olan coumestrol adı verilen fitoöstrojen açısından zengindir.

Susam Tohumları

B6 vitamini, E vitamini, çinko, bakır ve demir gibi besinlerle dolu olan susam tohumları aynı zamanda fitoöstrojenler bakımından da zengindir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, beş hafta boyunca her gün 50 gram kadar susam tüketen kadınların östrojen seviyelerinin arttığını ve kolesterollerinin düştüğünü ortaya koymuştur.

Şeftali

Şeftali şüphesiz en lezzetli sulu meyvelerden biridir ve sağlıklı mineraller ve vitaminlerle doludur, şeftali lignan formunda harika bir fitoöstrojen kaynağıdır. İlginç bir şekilde, birçok çalışma lignanlar açısından zengin diyetler tüketen kadınların sadece daha az menopoz semptomu beklemekle kalmayıp aynı zamanda meme kanseri riskini de %15’e kadar azalttığını ortaya koymuştur.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago