Sağlık hakkında tüyolar!

Polen Alerjisinden Nasıl Kurtulurum?

Polen Alerjisinden Nasıl Kurtulurum?
0 162

Renkli bahar çiçekleri ve parlak yeşil yapraklar, gri bir kıştan sonra hoş bir manzaradır. Ancak bazı insanlar için taze çiçeklerden gelen polenler gözlerde sulanma, hapşırma ve burun akıntısına neden olur. Bu semptomlar sıcak havanın tüm keyfini kaçırabilir. Polen alerjisinden nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Polen Nedir?

Polen, çiçekli bitkilerin, ağaçların ve otların büyüme mevsimlerinin başlangıcında – ki bu çoğu bitki örtüsü için ilkbaharın başlarıdır – saldıkları milyonlarca mikroskobik tohumdan oluşur. İlkbaharda arabanızın üzerinde beliren yeşil toz, rüzgarla taşınan polenlerdir. Arabanıza bulaşan polenler burnunuza ve akciğerlerinize de girerek burun tıkanıklığına veya akıntısına, hapşırmaya ve kaşıntılı, sulu gözlere neden olur. Bazı insanlar için polen tozunu solumak astım krizini tetikleyebilir (solunum yolları daraldığında) ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Bazen hangi bitki veya ağaca alerjiniz olduğunu belirtilerin zamanlamasından anlayabilirsiniz. Ağaç alerjileri genellikle huş, karaağaç, meşe ve akçaağaç ağaçlarının çiçek açmaya başladığı erken ilkbaharda zirve yapar. Çim alerjileri genellikle çimlerin en hızlı büyüdüğü ilkbahar sonu ve yaz aylarında zirve yapar. Sonbahar alerjileri genellikle yakupotu poleninden kaynaklanır. Doktorlar ayrıca semptomlarınıza neyin neden olduğunu görmek için bir alerji testi de yapabilirler.

Bahar alerjilerinizin normalden daha erken başladığını düşünüyorsanız veya aniden ilk kez alerji semptomları yaşıyorsanız, bu sizin hayal gücünüz değildir. Araştırmalar, kışların daha ılık geçmesinin ve donlu günlerin daha az olmasının çiçeklerin polen üretme zamanını ve havaya ne kadar polen karışacağını etkilediğini göstermektedir. Bu, geçmişte polen sizi rahatsız etmemiş olsa bile, daha yüksek konsantrasyonlar ve daha uzun süre maruz kalmanın şimdi semptomları tetikleyebileceği anlamına gelir.

Polen Alerjileri Nasıl Önlenir?

Polen alerjisinden kaynaklanan semptomlardan tamamen kaçınmanız mümkün olmasa da, alerjileri önlemek ve en aza indirmek için izleyebileceğiniz birkaç adım vardır.

  • Yerel polen tahminlerini takip edin. Çoğu hava durumu uygulaması ve yerel haberler polen seviyelerinin yüksek olduğu zamanları bildirecektir. Pencereleri kapalı tutun ve polen seviyesinin en yüksek olduğu zamanlarda dışarıda vakit geçirmekten kaçının. Polen seviyeleri genellikle gün ortasında zirve yapar.
  • Alerjilerin havasını temizlemek için evinizde yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtreleme sistemi kullanın. Isıtma/klima sisteminizin filtrelerini, özellikle polenlerin en yoğun olduğu mevsimlerde sık sık değiştirin.
  • Sizi yüksek polen konsantrasyonlarına maruz bırakan dış mekan işlerinden – özellikle bahçe işleri ve çim biçme – kaçının. Bahçe işleri yapmanız gerekiyorsa, bu faaliyetleri polen seviyelerinin daha düşük olabileceği sabah erken saatlere, öğleden sonraya veya akşam saatlerine denk getirin. Bu faaliyetler sırasında maske takmak da polen alerjisi semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Açık hava aktivitelerinden sonra kıyafetlerinizi değiştirin ve yıkayın ve dışarıdan gelen polenlere iç mekanda maruz kalmayı azaltmak için çarşaflarınızı birkaç günde bir değiştirin.
  • Dışarıya çıkan evcil hayvanların tüylerine polen bulaşabileceğini unutmayın. Onları fırçalamak veya yürüyüşlerden sonra hızlıca durulamak evinize taşıdıkları polen miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Alerji ilaçları ve semptomları önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilecek diğer tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun. Geleneksel antihistaminikler uyuşukluğa veya diğer yan etkilere neden olabilse de, bazı yeni ilaçlar daha etkilidir ve daha az yan etkiye sahiptir. İlaç almaya karar verirseniz, etiketi yakından okuduğunuzdan ve talimatlara uyduğunuzdan emin olun.
Polen Alerjileri Nasıl Önlenir
Polen Alerjileri Nasıl Önlenir

Bahar Alerjisi Nasıl Geçer?

Polen maruziyeti nedeniyle hapşırma, öksürme veya diğer semptomlar ortaya çıkarsa, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için başvurabileceğiniz bir dizi ilaç veya çare vardır.

Tuzlu Su Spreyi

Hafif tıkanıklıklarda, burnunuzdaki mukus ve poleni temizlemeye ve semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için burun kanallarınızı tuzlu su spreyi ile yıkamayı deneyin. Hazır tuzlu su spreylerini eczaneden satın alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz.

Kortikosteroid Burun Spreyleri

Kortikosteroid burun spreyleri reçetesiz veya reçeteli olarak temin edilebilir. Birçok yetişkin ve çocuk için güvenli ve etkilidirler. Günde bir kez her burun deliğine bir ya da iki sprey sıkmak alerji semptomlarını önleyebilir. Bununla birlikte, bir iyileşme fark etmeniz birkaç gün, hatta iki veya daha fazla hafta sürebilir.

Antihistaminikler

Reçetesiz satılan birkaç farklı yeni antihistaminik türü mevcuttur. Bunlar genellikle alerjenlere kısa süreli maruz kalmalarda veya kortikosteroid burun spreyleri etkisini göstermeden önce en iyi seçimdir. İlk olarak hangisini denemenin iyi olabileceği konusunda doktorunuzdan tavsiye isteyin.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar alerji semptomlarına yardımcı olabilir. Ağız yoluyla veya burun spreyi olarak alınabilecek formları mevcuttur. Ancak, nazal dekonjestan spreyleri iki veya üç günden fazla kullanmayın. Daha uzun süre kullanmak, bıraktığınızda tıkanıklığın daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.