Sağlık hakkında tüyolar!

Prostat Kanseri Olduğunu Nasıl Anlarız?

Prostat Kanseri Olduğunu Nasıl Anlarız?
0 239

Yaklaşık her 8 erkekten 1’ine yaşamları boyunca prostat kanseri teşhisi konulacaktır ve bu da prostat kanserini cilt kanserinden sonra erkekler arasında en yaygın kanser haline getirmektedir. 2023 yılında yaklaşık 288.300 yeni prostat kanseri vakası olacağını tahmin etmektedir.

Prostat kanseri uzun yıllar boyunca yavaş ilerler. Çoğu erkek, tespit edilebilecek kadar büyüyene kadar belirtileri fark etmez. Bununla birlikte, prostat kanserinin erken belirtilerini tanımak başarılı tedavi olasılığını artırır.

Prostat Kanseri Nedir?

Tüm kanserler, ortaya çıktıkları vücut bölümüne göre adlandırılır. Prostat kanseri, sadece erkeklerde bulunan ve üreme için kritik öneme sahip bir bez olan prostatta başlar. Prostat kanseri, bu bezdeki hücreler anormal şekilde büyüdüğünde başlar. Kanser, büyümek için yakıt olarak androjen adı verilen erkek cinsiyet hormonlarını kullanır. Hormon tedavisi androjen etkisini engelleyebilir ve prostat kanserini tedavi edebilir.

Kanserli hücreler yavaş büyür ve tespit edilebilecek kadar büyük hale gelmeleri yıllar alabilir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmaları daha da uzun sürebilir. Ancak bazı prostat kanseri vakaları daha agresif olabilir ve acil tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Kimler Prostat Kanseri Riski Altındadır?

Tüm erkekler prostat kanseri açısından risk altında olsa da, bazı gruplar diğerlerine göre daha fazla risk altındadır. Risk 50 yaşından sonra önemli ölçüde artar. Her 10 prostat kanseri vakasından yaklaşık 6’sı 65 yaşın üzerindeki erkeklerde görülmektedir.

Birçok hastalıkta olduğu gibi, aile öyküsü de prostat kanserinin gelişiminde rol oynamaktadır. Bazı ailelerde görülebilir, bu da genetik bir bileşenin riski artırabileceğini düşündürmektedir. Prostat kanseri olan bir babası ya da erkek kardeşi olan erkeklerin hastalığa yakalanma riski iki katına çıkmaktadır. Bununla birlikte, prostat kanseri vakalarının çoğu aile öyküsü olmayan erkeklerde görülür.

prostat kanserinin erken belirtileri
prostat kanserinin erken belirtileri

Prostat Kanserinin Erken Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri yavaş büyüdüğü için çoğu erkek erken evrelerde bir şeylerin ters gittiğini fark etmez. Ancak, göz ardı etmemeniz gereken beş uyarı işareti vardır:

  • İdrar yapma veya boşalma sırasında ağrı veya yanma
  • Özellikle geceleri sık idrara çıkma
  • Sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon)
  • İdrarda veya menide kan
  • İdrar yapmaya başlamada veya durdurmada güçlük

Prostat kanserinin diğer erken belirtileri arasında zayıf idrar akışı ve otururken rahatsızlık veya ağrı yer alabilir.

Prostat kanseri teşhisi konan tüm erkeklerde bu belirtilerin görülmeyeceğini unutmayın. Benzer şekilde, bu belirtiler mutlaka prostat kanseri olduğunuz anlamına gelmez. İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) gibi daha az ciddi durumlarla ilişkili olabilirler. Bu, bir erkeğin prostatının bazen orijinal boyutunun iki veya üç katı kadar büyüdüğü yaygın bir durumdur. Ancak BPH, prostat kanseri riskinizin arttığı anlamına gelmez.

Prostatitin de prostat kanseri semptomlarına benzer semptomları vardır. Prostatit, prostatın iltihaplandığı ve şiştiği ağrılı bir durumdur. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir, ancak kanser değildir. Neredeyse her zaman antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

İlerlemiş Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan prostat kanseri, ilerlemiş veya metastatik prostat kanseri olarak bilinir. İlerlemiş prostat kanseri tipik olarak mesane, rektum ve kemiklere yayılır. Ayrıca karaciğer, akciğerler, lenf düğümleri veya diğer vücut dokularına da yayılabilir.

İlerlemiş prostat kanserinin belirtileri kanserin nereye yayıldığına bağlıdır. Bu belirtiler arasında bacaklarda şişme veya güçsüzlük, sırt veya kalça ağrısı, nefes almada güçlük veya geçmeyen öksürük yer alabilir. Bağırsaklara yayılan kanser de bağırsak kontrolünün kaybına, mide ağrısına veya kabızlığa neden olabilir.

Erkekler Prostat Kanseri İçin Ne Zaman Taranmalıdır?

Tarama için herkese uyan tek bir yaklaşım olmamasına rağmen, yardımcı olabilecek öneriler vardır. Yaş veya ırk gibi belirli risk faktörlerine sahipseniz, risk faktörü olmayan erkeklere göre daha erken tarama konusunda doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz. Aşağıdaki prostat kanseri tarama önerilerini yayınlamıştır:

  • 55 ila 69 yaş arasındaki erkekler, prostat spesifik antijen (PSA) testi kullanarak ne zaman tarama yaptıracaklarına kendileri karar vermelidir.
  • Erkekler doktorlarıyla taramanın, testlerin ve tedavinin yararları ve riskleri hakkında konuşmalıdır.
  • 70 yaş ve üzeri erkekler taramadan geçirilmemelidir.

Öneriler aşağıdaki erkekler için geçerlidir:

  • Ortalama riske sahip
  • Artmış riske sahip olmak
  • Semptomları yok
  • Hiç prostat kanseri teşhisi konulmamış
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.