Protein Tozları Zararlı Mı?
Kilo vermeye ve kas yapmaya yardımcı olan protein etrafında o kadar çok yutturmaca var ki, insanların sabah smoothie’lerini ve shake’lerini toplamak için neden tozlara yöneldiğini anlamak kolaydır.
Endüstri uzmanları ve beslenme uzmanları, yıllardır protein tozlarının genel güvenliğini tartışıyorlar. Clean Label Project adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun 2018 tarihli bir raporu, birçok önde gelen protein tozunda arsenik ve kurşun gibi ağır metaller buldu. Bitki bazlı tozlar, peynir altı suyu ve yumurta proteini içerenlerden daha fazla kontaminasyona sahipti ve organik tozlar aslında konvansiyonelden daha yüksek seviyede kontaminasyona sahipti.
Havamızda, toprağımızda ve suyumuzda bulundukları için ağır metallerden tamamen kaçınmak imkansızdır. Ancak protein tozları konusunda dikkatli olmak için başka sebepler de var. İşte bazı tavsiyeler:
- Takviyeler hakkındaki gerçekleri bilin. Pek çok protein tozu, gıda ve ilaçlarla aynı şekilde düzenlenmeyen takviyeler olarak kabul edilir. FDA’ya göre, piyasaya sürülmeden önce güvenli olduklarının kanıtlanması gerekmiyor. Takviyeler ayrıca iddia ettiklerini içerdiklerini kanıtlamak zorunda değildir ve olumsuz etkiler konusunda kırmızı bayraklar çekmek tüketicilere kalmıştır. Bu şikayetleri aldıklarında ele almak ve ele almak da şirketlerin görevidir.
- Malzemeleri okuyun. Yalnızca protein kaynağını (peynir altı suyu, yumurta veya bezelye proteini gibi) değil, aynı zamanda diğer bileşenlere karşı duyarlı olmadığınızdan emin olmak için diğer bileşenleri de not ettiğinizden emin olun. Bazılarının, stevia ve keşiş meyvesi gibi besleyici olmayan tatlandırıcılar veya bazı insanlarda gaza ve şişkinliğe neden olabilen inülin gibi lif eklenmiş uzun bir listesi vardır.
- Porsiyonuna dikkat et. “Doz zehir yapar” atasözü, yediğiniz her şey için geçerlidir. Hareket halindeyken ara sıra protein tozu iyi olabilir, ancak günde birkaç kez kullanmak işe yaramayabilir. Bazı kullanıcıların gün boyunca kahve, tatlılar, kekler, waffle’lar ve hatta salata soslarında tükettiği iddia ediliyor. Bazı insanlar için daha küçük miktarlar tolere edilebilir, ancak birden fazla porsiyon tolere edilemez.
- Tepkilere dikkat edin. Protein tozları (aldığınız diğer her şey gibi), bir ürün “tamamen doğal” veya “organik” olarak etiketlenmiş ve reçetesiz satılmış olsa bile bazı insanlarda reaksiyonlara neden olabilir.
- Proteininizi yiyeceklerden alın. Çoğu insan bol miktarda protein alır. Yaşlandıkça kas kütlesi kaybını önlemek için proteinin anahtar olduğu doğrudur. Ancak ana kaynağınız toz olmamalıdır. Proteininizin büyük kısmını yağsız et, süt ürünleri, kabuklu yemişler ve tohumlar, soya, yumurta, kepekli tahıllar ve sebzeler gibi gıdalardan almayı hedefleyin ve ayrıca bu gıdaların sunduğu diğer tüm önemli besinleri elde edin.