Sık İdrara Çıkmanın Nedeni Nedir?
Kendinizi her zamankinden daha fazla tuvalete koşarken veya normalde mışıl mışıl uyurken gece boyunca işemek için kalkarken bulursanız, bu sık idrara çıkma nedenlerini gözden geçirmek isteyeceksiniz. Birincisi, can sıkıcıdır. İkincisi, tıbbi bir durumun işareti olabilir.
Sık İdrara Çıkma Nedenleri
Sık idrara çıkmaya neden olabilecek şeylerin listesi uzundur ve şunları içerir:
- Bazı ilaçları almak. Diüretikler yüksek tansiyonu, bazı böbrek rahatsızlıklarını ve dokularda sıkışan aşırı sıvıların neden olduğu şişlik olan ödemi tedavi eder. Alkol ve kafein de idrar üretimini artırır.
- İdrar yolu veya böbrek enfeksiyonu. Belirtilerden biri sık idrara çıkma isteğidir, ancak çok az miktarda idrar çıkarabilirsiniz.
- Artan susuzluk ve sık idrara çıkma hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin uyarı işaretidir.
- İyi huylu prostat hiperplazisi. Prostat bezinin bu şekilde büyümesi erkekler yaşlandıkça yaygınlaşır ve genellikle geceleri uyanmalarına neden olur.
- Büyüyen bir rahim mesaneye baskı yapar.
- Aşırı aktif mesane. Mesane kasları idrarı dışarı itmek için kasılır; bu durumda istemsiz olarak kasılırlar.
- İnterstisyel sistit. “Ağrılı mesane sendromu” olarak da adlandırılan bu durum mesanede basınç ve ağrıya neden olur; nedeni anlaşılamamıştır.
- Gergin olmak işemek zorunda hissetmenize neden olabilir ve sık idrara çıkma, tuvalete erişip erişemeyeceğinizi merak ettiğiniz için endişeye neden olabilir.
- Felç geçirmiş olmak. Felç, mesanedeki sinirlere veya beynin mesaneyi kontrol eden kısmına zarar verebilir.
- Sık idrara çıkma, yavaş veya zayıf bir akış gibi prostat kanserinin bir işareti olabilir. Mesane kanseri sık idrara çıkma ile sinyal verebilir, ancak idrarda kan veya ağrılı işeme daha olasıdır. Sık idrara çıkma yumurtalık kanserinin de erken bir belirtisi olabilir, ancak genellikle erken belirtileri yoktur.