Sağlık

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?

Hasta hissetmek? Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı öğrenmek, iyileşmenin ilk adımıdır. Bu yazı, yıl boyunca sağlıklı kalabilmeniz için semptomları, çareleri ve önleme yöntemlerini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığına neden olabilecek birçok virüs vardır, ancak en yaygın olanı rinovirüstür. Tek başına rinovirüsün 160 türü vardır, bu da birden fazla soğuk algınlığından hastalanabileceğiniz anlamına gelir. Ne yazık ki, soğuk algınlığı için tedavi veya aşı yoktur.

Soğuk Algınlığı İlaçları ve Belirtileri

Soğuk algınlığı tedavisi olmasa bile, iyi bilinen ev ilaçları ve reçetesiz ilaçlar kullanmak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Sağlıklı bireylerde semptomlar genellikle birkaç gün sonra düzelir, ancak bir haftaya kadar uzayabilir. Soğuk algınlığı belirtileri şunları içerebilir:

  • Öksürük
  • Tıkalı veya burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık
  • Hafif vücut ağrıları, baş ağrıları veya ateş

Bu evde soğuk algınlığı ilaçları belirtilerinizi yönetmenize yardımcı olabilir:

  • Su, çorba ve diğer sıvılarla nemlendirin.
  • Alkol ve kafeinden kaçının.
  • Boğaz ağrısı için tuzlu suyla gargara yapın.
  • Tıkanıklık için serin nemlendiriciler veya tuzlu burun damlaları ve spreyleri deneyin.

Tylenol veya ibuprofen gibi ilaçları da semptomların tedavisinde faydalı olabilir. Çocuklar için, soğuk algınlığını tedavi etmek için ilaç kullanmadan önce daima bir aile hekimine veya çocuk doktoruna danışın. Yetişkinler için reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçları, alıyor olabileceğiniz diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle doktorunuza danışın. En çok da dinlenme. Bir gün ara vermek, semptomlarınızın süresini büyük ölçüde azaltabilir ve daha hızlı daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Soğuk Algınlığı ve Grip Arasındaki Fark

Grip Nedir?

Grip, influenza virüsünden kaynaklanır. İnfluenza virüsünün birkaç türü olsa da, çoğuna influenza A ve B neden olur. Bu, soğuk algınlığına neden olan çok sayıdaki suştan çok daha fazla tanımlanır ve semptomları azaltmaya ve kas kasılmasını önlemeye yardımcı olan antivirallerin ve aşıların bulunmasını mümkün kılar.

Grip Belirtileri ve Çözümleri

Soğuk algınlığı ile karşılaştırıldığında, grip daha büyük bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda ciddi hastalığa ve hatta ölüme neden olabilir. Semptomlar genellikle daha ani olur ve soğuk algınlığından daha kötü hissettirebilir. Semptomlar şunları içerir:

  • Vücut ağrıları ve ateş
  • Nefes darlığı veya nefes almada zorluk.
  • Yorgunluk (yorgunluk)
  • Boğaz ağrısı.
  • Burun akıntısı veya tıkalı burun.
  • Kas ağrısı veya vücut ağrıları.
  • Baş ağrısı

Grip belirtileri, sağlıklı bireylerde birkaç günden iki haftaya kadar sürebilir. Semptomların hafifletilmesi ve çareler soğuk algınlığı ve grip arasında benzer olsa da, önemli bir fark, gribin antivirallerle tedavi edilebilmesidir.

Antiviraller grip için tam bir tedavi değildir, ancak süreyi ve semptomların şiddetini yaklaşık 24 saat azaltır. Gripten kaynaklanan komplikasyon riski yüksek olan belirli hastalar için antiviraller önerilir, ancak bunlara mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir. Grip olabileceğinizi düşünüyorsanız hemen doktorunuzla konuşun.

Grip Aşıları

Soğuk algınlığının aksine, gripten korunmak için aşı yaptırabilirsiniz. Aşı olmak, sağlıklı kalmanın ve grip hastalığına yakalanma riskinizi büyük ölçüde azaltmanın en iyi yoludur. Aşı olduktan sonra bağışıklık kazanmanız birkaç hafta sürdüğü için sonbaharın başlarında grip aşısı olmanız önerilir. Bu şekilde, virüse karşı korumanızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz, çünkü en yoğun grip mevsimi genellikle kışın sonlarından ilkbaharın sonlarına kadar sürer.

Önleme

El hijyeninin, diğer hasta kişilerle yakın temastan kaçınmanın, hastaysanız maske takmanın ve öksürüğünüzü örtmenin de gripten korunmaya yardımcı olabileceğini unutmamak önemlidir.

Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farkı söylemek her zaman kolay değildir, bu nedenle belirtilerinizin şiddetine ve başlangıcına çok dikkat edin. Nefes almakta güçlük çekiyorsanız, yüksek ateşiniz varsa, yutkunamıyorsanız veya öksürüğünüzden yeşil balgam çıkıyorsa hemen doktorunuza başvurun veya acil tıbbi yardım alın.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago