Son on yılda, sosyal medya iletişim kurma şeklimizi değiştirdi ve onsuz bir hayatı hayal etmek artık zor. Ancak, Facebook’ta bir arkadaşınızın muhteşem tatil fotoğraflarına bakarken kıskançlık hissettiyseniz veya iş arkadaşınızın LinkedIn’deki özgeçmişini okurken yetersiz hissettiyseniz, sosyal medyanın ruh halinizi etkileyebileceğini bileceksiniz. Peki, gerçekten ne kadar etkisi var? Ve sosyal medya ile ilişkimizi sıfırlayabilir miyiz?
Bir araştırma, lise öğrencilerinin sosyal ağ sitelerinde ne kadar çok zaman harcadıklarını, depresif belirtiler yaşama olasılıklarının o kadar yüksek olduğunu buldu. Araştırmacılar, insanların kullandığı farklı platformlar arttıkça, zihinsel sağlık sorunları riskinin de arttığını buldu. Yapılan bir incelemeye göre, sosyal medya kullanımı yalnızlığı ve izolasyonu da teşvik edebilir. Sıklıkla Facebook gibi siteleri, bağlantı yanılsaması veren, ancak bizi gerçek hayattaki sosyal etkileşimlerle aynı şekilde tatmin etmeyen ‘sosyal atıştırma’ için kullanırız.
Neyse ki, hepsi kötü haber değil. Yayınlanan bir araştırma, Facebook’un özgüvenimizi artırabileceğini, muhtemelen görünüşümüzün, kişiliğimizin ve hayatımızın en olumlu yönlerini başkalarının görmesi için seçebildiğimiz için, bu da yolumuzu güçlendirdiğini buldu. Diğer bir araştırma, sosyal medya kullanımının insanlarla iletişimde kalmak için kullanıldığında depresyonu hafifletebileceğini buldu.
Analizlere göre, örneğin fotoğraf paylaşan, tartışmalara katılan ve yorum ekleyen sosyal medyaya dahil olanların bundan daha fazla olumlu sonuç alacağını gösterdi.
Bu arada, “gizlenenler” -başkalarının gönderilerine bakan ama asla kendi gönderilerine yorum yapmayan ya da kendi gönderilerini paylaşmayanlar- kendilerini izole hissetme ve hayatlarını başkalarıyla olumsuz bir şekilde karşılaştırma riski altındadır. Kişiliğiniz de önemlidir. Psikolojik araştırmalar, çok sayıda ‘beğeni’ almanın desteklenmiş hissetmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak özgüveniniz düşükse, olumsuz yorumlar veya düşük beğeni sayısı sizi üzebilir. Benlik saygınız daha iyiyse, beğenilerden ve yorumlardan her iki şekilde de etkilenmeniz daha az olasıdır.
1. Gerçek hayattaki sosyalleşmeyi desteklemek için sosyal medyayı kullanın
Facebook, bir arkadaş grubuna davetiye göndermenin kolay bir yolu olabilirken Meetup gibi uygulamalar, bölgenizdeki etkinlikler için sizinle aynı fikirde olan kişileri bulmanıza yardımcı olur.
2. Kendinizi kötü hissettiğinizde koza edin
Sosyal medyadan uzak durmanın en iyisi olabileceği zamanlar olabilir – örneğin annenizi yakın zamanda kaybettiyseniz, çok sayıda Anneler Günü gönderisi görmek zor olabilir.
3. Gerçeği her zaman göremediğinizi unutmayın
Birçoğumuz sadece ‘en iyi parçalarımızı’ gönderiyoruz ve internette gördüğünüz hayatların göründüğü kadar mükemmel olması pek mümkün değil.
Tavsiye yalnızca bilgi amaçlıdır ve tıbbi bakımın yerini almamalıdır. Herhangi bir çare denemeden önce lütfen doktorunuza danışın.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…