Mental Sağlık

Stres İle Baş Etmenin Yolları

Stres, vücudun bir talebe veya zorluğa verdiği tepkidir. Herkes, küçük rahatsızlıklardan boşanma veya iş kaybı gibi büyük yaşam değişikliklerine kadar çeşitli durumların tetikleyebileceği stres yaşar. Artan kalp atış hızı ve kan basıncı gibi fiziksel belirtiler, stresli olayla ilgili düşünce ve fikirler, korku ve öfke gibi duygular, stres tepkisinin parçalarıdır. Normalde stresi işte terfi etmek veya bir çocuğun doğumu gibi kötü olaylarla ilişkilendirsek de, stres hayatınızdaki mutlu olayların da bir sonucu olabilir.

Stres, tehditlere hızlı tepki vermemize ve bizi güvende tutmamıza yardımcı olmada önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, strese uzun süre maruz kalmak, fiziksel veya zihinsel sağlık sorunlarını (anksiyete ve depresyon gibi) kötüleştirebilir. Çok sayıda çalışma, daha fazla stres altında olmanın fiziksel hastalıkları yönetmeyi zorlaştırdığını göstermiştir. Hiç kimse stresten tamamen kaçamazken, onu iyileşme yeteneğinizi geliştirecek şekilde yönetmeyi deneyebilirsiniz.

İşte En İyi Stres Yönetimi İpuçlarının Listesi

Egzersiz Yapmak

Vücudunuzu ve zihninizi rahatlatmanın en iyi yollarından biri düzenli egzersiz yapmaktır. Ayrıca spor yapmak moralinizi yükseltecektir. Ancak etkili olması için bunu sık sık yapmanız gerekir. Peki her hafta ne kadar egzersiz yapmalısınız? Hızlı yürüyüş gibi orta yoğunlukta 2 saat 30 dakikaya kadar veya yüzme turları, koşu veya diğer sporlar gibi daha yüksek yoğunlukta 75 dakikaya kadar egzersiz yapın. Vazgeçmediğinizden emin olmak için gerçekçi egzersiz hedefleri belirleyin. Her şeyden önce, herhangi bir etkinliğin hiçbirine tercih edilmediğini unutmayın.

Problemlerin Hakkında Konuş

Sizi strese sokan şeyler hakkında konuşmak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Doktorunuza, bir terapiste, güvenilir bir din adamına, ailenize veya arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Kendi kendinize de konuşabilirsiniz. Hepimiz iç diyalog olarak bilinen şeye katılırız. Ancak kendi kendine konuşmanın stresi azaltmaya yardımcı olması için olumsuz değil olumlu olması gerekir. Bu yüzden stres altındayken düşüncelerinize ve sözlerinize çok dikkat edin. Kendinize gönderdiğiniz olumsuz mesajı olumlu bir mesajla değiştirin. Örneğin, kendinize “Bunu yapamam” demeyin. “Bunu yapabilirim” veya “Elimden gelenin en iyisini yapıyorum” gibi sözler tercih edilir.

Aktif Kalmak

Hemen hemen her fiziksel egzersiz stresi azaltma yeteneğine sahiptir. Atletik veya fiziksel olarak formda olmasanız bile egzersiz, etkili bir stres giderici olabilir.

Egzersiz, kendinizi iyi hissettiren endorfin ve ruh halinizi iyileştiren diğer doğal nörotransmitter seviyelerinizi artırabilir. Egzersiz ayrıca dikkatinizi vücudunuzun nasıl hareket ettiğine yeniden odaklamanıza yardımcı olabilir, bu da moralinizi yükseltebilir ve günün rahatsızlıklarını unutmanıza yardımcı olabilir. Yürüme, koşma, bahçe işleri, ev temizliği, bisiklete binme, yüzme, ağırlık kaldırma veya başka herhangi bir şey gibi sizi hareket ettiren aktiviteleri düşünün.

Stresle Mücadele İçin Aktiviteler

Gergin hissediyor musun? Kulüpten selamlar. Hepimiz zaman zaman stres yaşarız ve stresin genel sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Baş ağrısına, uyku sorunlarına, iştahta değişikliklere, ruh hali değişimlerine ve diğer semptomlara neden olabilir. Stresin etkilerini zamanla biriktirme eğilimi vardır. Bağışıklık sisteminiz uzun süreli stres nedeniyle zayıflar ve bu da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir veya mevcut olanları daha da kötüleştirebilir.

Yogayı Dene

Yoga, çeşitli pozisyonları ve kontrollü nefes alma teknikleri sayesinde stresi azaltmanın popüler bir yöntemidir. Yoga, beden ve zihnin uyumunu sağlamaya yardımcı olabilecek zihinsel ve fiziksel disiplinleri birleştirir. Yoga yaparak gerginliğinizi ve kaygınızı kontrol edebilirsiniz. Çoğu alanda kurslar bulabilir veya yogayı kendi başınıza deneyebilirsiniz. Daha yavaş temposu ve daha basit hareketleri nedeniyle özellikle hatha yoga stresi azaltmada etkilidir.

Stres İle Baş Etmenin Yolları

Yeterli Uyku Almak

Büyük miktarda stres bazı uyku sorunlarına neden olabilir. Ama bunun tersi de doğrudur. Uyku eksikliği stres yaratabilir veya daha da kötüleştirebilir. Amerikan Psikoloji Derneği’ne (APA) göre, gece 8 saatten az uyuyan yetişkinlerin, gece 8 saat veya daha fazla uyuyanlara göre huzursuz ve bunalmış hissetme olasılığı daha yüksektir. Uykuyu bir öncelik haline getirmek, stres seviyelerini azaltmak için çok önemlidir.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago