Diş Sağlığı

Tırnak Yemek Dişler İçin Kötü mü?

Dişlerimizi maruz bıraktığımız bazı baskılar arasında tırnak yeme, görünüşte zararsız bir faaliyettir. Tırnak yemek aslında güzel bir manikürden daha fazlasını mahvedebilir, bu kötü alışkanlık aslında dişlerinize zarar verebilir.

Tırnak yeme, her yaştan insanın yaptığı en yaygın alışkanlıklardan biridir. Birçok insan bu davranışı bilinçsizce yapar; çoğu zaman can sıkıntısı, sinirlilik, hayal kırıklığı veya stres nedeniyle. Tırnaklar vücudun en sert yüzeylerinden biridir, bu nedenle tırnak yemenin dişlerinize zarar verecek kadar kuvvet uygulamasına şaşırmamak gerekir.

Tırnak Yemenin Etkileri

Tırnaklarınızı yemek, baskı ve stres nedeniyle ön dişlerde çatlaklara, yongalara veya erozyona neden olabilir.  Birçok tırnak yiyen kişinin ön dişlerinde küçük çentikler oluşur. Daha da endişe verici olanı, parmak tırnakları gibi sert yüzeyleri aşırı çiğnemekten dolayı diş minesini gerçekten kırabilirsiniz. Sık tırnak yiyenler dişlerinin kare şeklinde göründüğünü veya aşındığını fark edebilirler.  Tırnaklarınızı düzenli olarak yiyorsanız, diş minesi aşındıkça diş hassasiyetinin arttığını ve hatta ağrı hissettiğinizi de fark edebilirsiniz.

Çoğu ciddi vakada, sürekli tırnak yeme aslında çene ağrısına, baş ağrısına ve çenenin patlamasına veya tıklanmasına neden olan ağrılı bir durum olan TME’ye neden olabilir.  Şiddetli TME, çenenin düzgün bir şekilde açılıp kapanmasında sorunlara neden olabilir. Diş telleri olan kişiler tırnak yemenin en kötü komplikasyonlarını yaşarlar, çünkü dişler zaten diş tellerinin baskısı nedeniyle stresli bir konumdadır. Uzun süreli tırnak yeme ortodontik tedavinin sonucunu tehlikeye atabilir, kök rezorpsiyonuna neden olabilir veya diş dizilimini bozabilir.

Tırnak yemenin daha az çekici yan etkilerinden biri de parmaklarınızdan ve tırnaklarınızın altından ağzınıza bakteri bulaştırma olasılığıdır. El ve tırnakların altındaki boşluk 150 kadar bakteri türünü barındırır. Bu bakterilerin ağza girmesine izin vermek, hastalık riskinin yanı sıra diş eti enfeksiyonları, ağız kokusu ve genel olarak diş sağlığının bozulması riskinin artmasıyla başlayan bir dünya soruna neden olabilir. Gün boyunca parmak uçlarınızla dokunduğunuz tüm yüzeyleri düşünürseniz, bilmeden alıp ağzınıza sokmuş olabileceğiniz çeşitli bakteri türlerini hayal edebilirsiniz.

Tırnak Yemenin Etkileri

Tırnaklarınızı Isırmayı Nasıl Durdurursunuz?

Tırnak yeme alışkanlığını durdurmanın yolları vardır. Çoğu çocuk ve ergen 30 yaşına kadar bu alışkanlığı bırakır, ancak tırnak yemeyi alışkanlık haline getirenler bu alışkanlığı bırakmak için yardıma ihtiyaç duyabilir. İşte tırnak yemeyi bırakmanın birkaç yolu:

  • Tırnaklarınızı kesilmiş ve düzgünce törpülenmiş halde tutun.  Düzensiz kenarlı tırnaklar genellikle tırnak yiyenler için caziptir.
  • Manikür, akrilik tırnak yaptırın veya tırnaklarınızı boyayın. Güzel bir manikür için zaman ve para harcarsanız tırnaklarınızı kemirme olasılığınız azalır.
  • Tırnaklarınızı yemenize neden olan stres, endişe veya hayal kırıklığının temel nedenini ele alın. Sinirsel enerjinizi tırnak yemek için stres azaltıcı faaliyetlere yönlendirmek için pozitif teknikler deneyin.
  • Başkalarının size hatırlatmasına yardımcı olun. Kendinizi durdurmaya söz vermenin yanı sıra, tırnaklarınızı yemeye başladığınızda arkadaşlarınızın veya aile üyelerinizin size hatırlatmasını sağlayın.
  • Acı tadı olan özel bir oje deneyin.

En önemlisi, tırnaklarınızı yemeyi bırakmak istiyorsanız, alışkanlığınızı bırakmayı bilinçli olarak taahhüt etmelisiniz. Tırnaklarınızı çiğnemediğinizden emin olmak için adımlar atın ve sonunda tırnaklarınızın daha uzun ve kalın uzadığını fark edeceksiniz.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago