Daha önce bir beziniz veya kanalınız tıkandıysa, bunun acı verici olabileceğini bilirsiniz. Bu durum ağzınızda meydana geldiğinde, tıkanıklık tükürük bezlerinizi etkiler. Sialolitler veya tükürük taşları, ağzınızdaki bezlerde oluşan ve tükürüğünüzün akmasını engelleyen küçük katı maddelerdir. Acı verici olabilir, ancak genellikle evde tedavi edebilirsiniz, bu nedenle genellikle endişelenecek bir şey değildir. Tükürük bezi taşları ve bunların nasıl tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Başlamak için tükürük bezleri hakkında biraz bilgi edinmek faydalı olacaktır. Tükürük bezleriniz dişlerinizi koruyan ve sindirime yardımcı olan tükürük üretir. Yüzlerce küçük beziniz ve üç çift büyük tükürük beziniz vardır.
Kalsiyum ve diğer mineraller taş oluşturacak şekilde biriktiğinde, tükürük akışını engelleyebilir ve bezleri tahriş edebilir. Tahriş olan bezler şişer ve tıkanıklık giderilene kadar rahatsızlığa neden olur.
Genellikle tükürük bezi taşlarını tükürük akışını engelleyene kadar fark etmezsiniz. Genellikle sert ve beyazımsı renktedirler. Yaygın belirtiler şunlardır:
Ne yazık ki tükürük bezi taşlarının nedenlerini tam olarak anlayabilmiş değiliz. Bazı faktörlerin bu taşların oluşma riskini artırdığını biliyoruz.
Tükürük bezi taşları genellikle fiziksel muayene sırasında bir doktor tarafından teşhis edilebilir. Ancak bazen tıkanıklığı tanımlamak için görüntüleme çalışmalarına veya ultrasona ihtiyacınız olabilir.
Tükürük bezi taşlarının çoğu evde tedavi edilebilir. Taşları yerinden oynatmak ve rahatlamak için çeşitli seçenekler vardır.
Tükürük bezi taşları genellikle ciddi sorunlara neden olmadığından, tedavi seçenekleri çeşitlilik gösterir ancak birden fazla yöntem kullanmanız gerekebilir.
Tükürük bezi taşlarını kendi başınıza çıkaramıyorsanız, bir doktorun yardımına ihtiyacınız olabilir. Doktorlar bazen farklı bir açı yakalayabilir ve masaj yaparak taşı kanaldan çıkarabilirler. Diğer zamanlarda ise taşı çıkarmak için küçük bir kesi yapabilirler.
Son yıllarda, tükürük bezi taşlarının çıkarılması için daha az invaziv bir yöntem olarak sialendskopi olarak bilinen yeni bir prosedür ortaya çıkmıştır. İşlem, taşın yerini belirlemek için küçük, ışıklı skopları içerir. Ardından, cerrah taşı çıkarmak için mikro aletler kullanır. Bu işlem lokal veya hafif anestezi altında aynı gün içinde yapılır. İnsanların tekrarlayan taşları olduğu ve etkilenen bezlerin hasar gördüğü nadir durumlar vardır. Bu durumlarda cerrahi müdahale gereklidir ve bezlerin çıkarılması gerekir.
Gördüğünüz gibi, tükürük bezi taşları genellikle evde fazla zorlanmadan halledilebilir. Ancak, enfeksiyon belirtileri (ateş, irin) gelişirse veya taşı yerinden çıkaramazsanız, yardım için bir tıp uzmanına başvurun.
Tükürük bezi taşlarının nedenlerini tam olarak bilmesek de risk faktörlerini biliyoruz. İyi bir ağız bakımı sağlamak ve ağzınızdaki değişiklikleri izlemek kendinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz iki şeydir. Diş hekiminizi düzenli olarak görmeniz de önemlidir çünkü diş ekibiniz sorunları sizden önce fark edebilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…