Mental Sağlık

Uykusuzluk: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Uykusuzluk, uyuyamayacağınız anlamına gelir, değil mi? Evet, ancak bu, sorunu tanımlamanın ve teşhis etmenin her zaman bu kadar basit olduğu anlamına gelmez. Bazı insanlar ihtiyaç duydukları uykuyu alamamaya o kadar alışmışlardır ki kronik uykusuzlukları olduğunun farkında değildirler. Diğer durumlarda, küçük uyku sorunları yavaş yavaş daha da kötüleşir ve bireyler bu konuda doktorlarıyla konuşmaları gerektiğinin farkında olmazlar.

Hangi semptomları izlemeniz gerektiği, doktorların uykusuzluğu nasıl teşhis ettiği ve ne zaman yardım almayı düşünmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uykusuzluğunuz Olabileceği Anlamına Gelen Belirti ve Semptomlar

Sadece bir gecelik kötü uykudan sonra yaşayabileceğiniz uykusuzluğun bu üç ana özellikten veya semptomdan herhangi birini içerdiğidir.

  1. Gece uyuyamazsın. Yatağa girdikten sonra 30 dakika veya daha uzun süre uyanık kalmak kırmızı bayrak kaldırmalıdır.
  2. Gecenin bir yarısında uyanırsınız ve 30 dakika içinde tekrar uyuyamazsınız.
  3. Sabah tahmin ettiğinizden daha erken uyanıyorsunuz.

Uykusuzluğunuz varsa, bu semptomlardan birini yaşayacaksınız. Ancak geceleri uyku sorunlarının da gündüz semptomlarına neden olması muhtemeldir. İzlenecek gündüz kırmızı bayrakları:

  • Yorgunluk veya uyku hali
  • Odaklanma, konsantre olma veya dikkat etme sorunları
  • Okulda veya işte düşük performans
  • Karamsarlık veya sinirlilik
  • Dürtüsellik veya saldırganlık
  • Enerji veya motivasyon eksikliği
  • Kazalar
  • Uykunuzla ilgili endişeler veya hayal kırıklığı

Akut uykusuzluk kısa süreli olsa da, genellikle uykudaki bozulmayı tetikleyen her ne ise ortadan kalktıktan sonra sona erer, kronik uykusuzluk haftalarca, aylarca, hatta yıllarca oyalanabilir. Resmi tanımı, üç ay boyunca haftada en az üç gece meydana gelen uyku sıkıntıları anlamına gelir. Kronik uykusuzluğu olan kişilerin uyumadıklarının farkında bile olmayabileceğidir.

Uykusuzluk Nedenleri

Doktorlar Uykusuzluğu Nasıl Teşhis Ederler ve Bilmeleri Gereken Bilgiler

Düzenli olarak uyku kesintileri yaşamaya başlarsanız, doktorunuza danışma zamanı gelmiştir. Aile hekiminiz başlamak için iyi bir yerdir. Uykuyla ilgili herhangi bir sorununuz varsa, bunu doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Birinci Basamak Sağlayıcınızla Başlayın

Uyku sağlığın çok önemli bir parçasıdır. Bazı aile hekimleri ve doktorlar ne kadar uyuduğunuzu (sigara içip içmediğinizi sorduklarında olduğu gibi) sormaya başlarken, bazılarının hastalarıyla ilgilenmediğini söylüyor. Bu yüzden uyumakta zorluk çekiyorsanız, onu yukarı kaldırın. Doktorunuz, anksiyete, depresyon veya uyku apnesi gibi uykusuzluğa eşlik eden veya katkıda bulunan koşulları keşfedebilir ve yönetmenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, iyi uyku alışkanlıkları ve bunları hayatınıza nasıl dahil edebileceğiniz hakkında basit bir konuşma, daha iyi uyumak için ihtiyacınız olan değişiklikleri yapmanız için yeterli olacaktır.

Uykusuzluk Testi Yok

Şu anda, uykusuzluk için spesifik bir tanı testi yoktur. Bunun yerine, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınız veya bir uyku uzmanınız, semptomlarınızı değerlendirmek ve en iyi tedavi yaklaşımını belirlemek için çeşitli araçlar kullanacaktır. Uykusuzluk semptomlarını ölçmede yardımcı olabilecek araçlar şunları içerir:

  • Bir uyku günlüğü (birkaç gün, hafta veya ay boyunca uykunuzun ayrıntılarını takip etmek için tuttuğunuz bir günlük)
  • Bir uyku envanteri (uyku alışkanlıklarınız, tıbbi geçmişiniz ve kişisel sağlığınız hakkında daha kapsamlı bir anket)
  • Kan testleri (doktorun altta yatan tıbbi durumları ekarte etmesine yardımcı olur)
  • Bir uyku çalışması (doktorun uykunuzu objektif olarak değerlendirmesini sağlayan bir laboratuvarda bir gecelik uyku testi)

Tüm bu araçları kullanmak, doktorlara uykunuzu etkileyen faktörlerin bir resmini verir ve uyku probleminizin altında ele alınması gereken psikolojik veya tıbbi bir sorun olup olmadığını veya ne tür bir yardıma ihtiyacınız olduğunu belirlemelerine yardımcı olur.

Uykusuzluk teşhisinin kritik bir bileşeni, durumun neden olduğu sorunları doğru ve kapsamlı bir şekilde ölçmektir, böylece tüm bu semptomlar bir tedavi planında ele alınabilir. Örneğin, uykusuzluğunuza katkıda bulunan, altta yatan tanımlanamayan bir tıbbi durum, örneğin artrit varsa, sizi gece uyanık tutan kronik ağrıya değinen kimse yoksa, yaptığınız herhangi bir miktarda davranışsal terapi boşuna olabilir. Uyku sorunlarınız varsa, doktorunuzla birlikte gündeme getirmek isteyebileceğiniz bazı konular şunlardır:

  • Uyku sorunlarınızın nasıl göründüğü, bunları ne zaman ve ne sıklıkla yaşadığınız
  • Ne zamandır uyumakta güçlük çekiyorsun
  • Tipik uyku rutininiz (eğer alırsanız gündüz kestirmeleri dahil)
  • Hafta sonu ve hafta içi uyku programlarınızın farklı olup olmadığı
  • Uyuyamadığında ne yaparsın
  • Uyuyamadığınızda herhangi bir endişe, stres veya endişe hissi
  • Nerede uyuduğunuz ve uyku ortamınızın nasıl göründüğü
  • Yakın zamanda yeni bir işe başlamış, taşınmış veya başka önemli yaşam değişiklikleri geçirmiş olmanız
  • Herhangi bir kronik tıbbi durum

Ve unutmayın, doktorunuza uyku problemlerini ne kadar erken söylerseniz, o kadar kolay ele alınırlar. Uykusuzluk kötü bir alışkanlık gibi olabilir, çünkü devam etmesine ne kadar uzun süre izin verirseniz, değişmesi o kadar zor olur (akut uykusuzluk kronik uykusuzluk haline geldiğinde olan budur). Kötü bir alışkanlık haline gelmeden önce uyku problemlerinizi veya onları tetikleyen temel sorunları ele almak istiyorsunuz.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago