Büyük olasılıkla, bir zamanlar zor bir uyku gecesi geçirmişsinizdir. Ancak sürekli olarak uykuya dalmakta veya gece boyunca uyumakta zorluk çekiyorsanız, o zaman uykusuzluk çekebilirsiniz. Kadınların uykusuzluk bildirme olasılığı 1,3 kat daha fazladır ve 65 yaşın üzerindeki kişilerin uykusuzluktan şikayet etme olasılığı genç insanlara göre 1,5 kat daha fazladır. Boşanmış, dul ve ayrılmış çiftler de daha sık uykusuzluk vakaları bildirmektedir. Peki bu uyku bozukluğu neden olur?
Uykusuzluk, yeterli uyku fırsatına rağmen uykuya dalmayı, uykuda kalmayı zorlaştırabilen veya her ikisini de yapabilen kalıcı bir hastalıktır. Uykusuzluk ile, kişi genellikle tazelenmemiş hissederek uyanır, bu da kişinin gün boyunca işlev görme yeteneğini olumsuz etkiler. Uykusuzluk sadece enerji seviyenizi ve ruh halinizi değil aynı zamanda sağlığınızı, çalışma performansınızı ve yaşam kalitenizi de bozabilir.
Açıkçası, bir kişi için uykusuzluğa neden olan şey, bir başkası için aynı suçlu olmayabilir. Yaygın nedenler şunları içerir:
İş, sağlık veya aile ile ilgili endişeler zihninizi gece aktif tutabilir ve uyumanızı zorlaştırabilir. Sevilen birinin ölümü veya hastalığı, boşanma veya iş kaybı gibi stresli yaşam olayları uykusuzluğa yol açabilir.
Günlük kaygılar ve travma sonrası stres bozukluğu gibi daha ciddi kaygı bozuklukları uykunuzu bozabilir. Uyuyamama endişesi de uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
Çok fazla uyuyabilir veya depresyondaysanız uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Uykusuzluk genellikle diğer zihinsel sağlık bozukluklarıyla da ortaya çıkar.
Kronik ağrınız, nefes alma güçlüğünüz varsa veya sık idrara çıkma ihtiyacınız varsa uykusuzluk çekebilirsiniz. Uykusuzlukla bağlantılı durumların örnekleri şunları içerir:
Seyahat etmek veya geç saatlere kadar çalışmak veya vardiyanın erken saatlerinde çalışmak vücudunuzun sirkadiyen ritmini bozarak uyumanızı zorlaştırabilir. Sirkadiyen ritimleriniz, uyku-uyanıklık döngünüz, metabolizmanız ve vücut ısınız gibi şeyleri yönlendiren bir iç saat görevi görür.
Kötü uyku alışkanlıkları, düzensiz bir uyku programı, yatmadan önce uyarıcı aktiviteler ve rahatsız bir uyku ortamı içerir.
Bazı antidepresanlar, kalp ve tansiyon ilaçları, alerji ilaçları ve uyarıcılar (Ritalin gibi) dahil birçok reçeteli ilaç uykuyu etkileyebilir. Bazı ağrı kesici ilaç kombinasyonları, dekonjestanlar ve kilo verme ürünleri dahil olmak üzere reçetesiz satılan ilaçların çoğu kafein ve diğer uyarıcıları içerir.
Kahve, çay, soda ve diğer kafeinli içecekler iyi bilinen uyarıcılardır. Öğleden sonra ve daha sonra kahve içmek, gece uykuya dalmanızı engelleyebilir. Tütün ürünlerinde bulunan nikotin, uykusuzluğa neden olabilen bir başka uyarıcıdır. Alkol, uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek bir yatıştırıcıdır, ancak daha derin uyku aşamalarını önler ve genellikle gecenin ortasında uyanmanıza neden olur.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…