Sağlık

Yaşa Göre Açlık ve Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Şeker tüketmek yaşamın gerekli bir parçasıdır, ancak bir bireyin ne kadar şeker tüketmesi gerektiği büyük ölçüde yaşına bağlıdır. Obezite, diyabet ve diğer sağlık sorunlarının giderek yaygınlaştığı günümüzde, her yaştan insanın yaşına göre sadece doğru miktarda şeker tüketmenin önemini anlaması çok önemlidir.

Sağlık uzmanları çocukların, hamile kadınların ve yetişkinlerin yaşlarına göre farklı miktarlarda şeker tüketmelerini önermektedir. Örneğin, hamile kadınlar günlük ilave şeker alımlarını günde en fazla 6 çay kaşığı şekerle sınırlandırırken, çocuklar günde en fazla 3 çay kaşığı ilave şeker almalıdır. Bunun nedeni, hamilelik sırasında aşırı şeker tüketiminin fetal gelişimde obeziteye yol açabilmesi ve çocukluk döneminde çok fazla şeker tüketiminin büyüyen vücutlardaki vitamin ve mineral dengesini bozarak obezite, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskinin artmasına neden olabilmesidir.

Öte yandan, 19 yaşın üzerindeki yetişkinler ilave şeker tüketimlerini günde en fazla 12 çay kaşığı şeker (veya yaklaşık 50 gram) ile sınırlandırmalıdır. Günlük önerilen şeker miktarından daha fazla şeker tüketmek, obezite ve diyabet de dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Birçok yetişkin farkında bile olmadan bu sınırı aşmaktadır – şeker her türlü yiyecek, içecek ve çeşnide gizlenmiştir ve hızla artabilir.

Sağlıklı bir diyet sürdürmek ve ilişkili yaşam tarzı hastalıklarının risklerini azaltmak için, gün boyunca açlık ve tokluk seviyelerini korumak ve yaşa göre önerilen şeker tüketimi kılavuzlarına uymak önemlidir. Bireyler günde üç öğün dengeli beslenerek ve şekersiz meyve, kuruyemiş ve tohum gibi sağlıklı gıdaları atıştırarak hem açlık ihtiyaçlarını karşıladıklarından hem de yaşlarına göre önerilen şeker tüketim seviyelerini aşmadıklarından emin olabilirler.

Yaşa Göre Açlık Şekeri Kaç Olmalı?

Açlık Şekeri Kaç Olmalı?

Şeker ölçümü yapanların en çok sorduğu sorulardan bir tanesi açlık şekeri kaç olmalıdır. Açlık şekeri belirli hastalıkların habercisi olabileceğinden dolayı kişilerin belirli seviyelere dikkat etmesi gerekmektedir.

  • 50-70 mg/dL açlık şekeri kişilerin hipoglisemi olduğunu gösterebilmektedir.
  • 70-100 mg/dL açlık kan şekeri normal değer olarak kabul edilmektedir.
  • 100-125 mg/dL kaç şekeri kişilerin gizli şeker hastalığı olduğu gösterebilir.
  • 126 mg/dL açlık şekeri şeker hastası olduğunuzu gösterebilir.

Yaşa Göre Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalıdır?

Kan şekeri ölçümü yaptıranların en çok yanıt aradığı sorulardan birisi yaşa göre tokluk kan şekeri kaç olmalıdır. Çünkü şeker hastalıkların tanısı için yaşa göre tokluk şekerinin belirli oranlar arasında yer almaması gerekmektedir.

  • 0-1 yaş arasındaki bebeklerde tokluk şekeri 120-200 mg/dL arasında olması gerekmektedir.
  • Okul öncesi dönemlerde olan çocuklar tokluk kan şekerinin 110-190 mg/dL arasında olması gerekir.
  • Okul çağındaki çocuklarda ve okul çağını aşmış kişilerde tokluk şekeri 110-170 mg/dL seviyesinde olması gerekir.

Sonuç olarak, dengeli açlık ve tokluk seviyelerini korumanın yanı sıra diyabet, obezite ve diğer yaşam tarzı hastalıkları gibi sağlık sorunları risklerini azaltmak için kişinin yaşının ve buna karşılık gelen şeker tüketimi kılavuzlarının farkında olması önemlidir. Kişinin şeker tüketimine ilişkin yaş sınırlamalarını bilmesi, diyetini nasıl dengeli tutacağını ve sağlıklı bir yaşam tarzını nasıl sürdüreceğini anlamasının anahtarıdır.

admin

Recent Posts

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Etkili Yöntemler]

Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!

5 ay ago

Migreni Evde Nasıl Geçirebilirim? [Pratik Öneriler]

Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.

5 ay ago

Şeker Hastalığını Evde Nasıl Kontrol Altına Alabilirim? [Kanıtlanmış Yöntemler]

Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…

5 ay ago

Dişeti İltihabını Evde Nasıl Tedavi Edebilirim? [Uzman Tavsiyeleri]

Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…

5 ay ago

Astım Belirtilerini Evde Nasıl Hafifletebilirim? [Doğal Çözümler]

Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…

5 ay ago

İştahsızlığı Evde Nasıl Gideririm? [Kolay ve Hızlı İpuçları]

İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…

5 ay ago