Yaşlandıkça Kalça Kırıklarını Önlemenin 5 Yolu
Yaşlandıkça, görme yeteneğiniz kötüleşir, kemikleriniz zayıflar ve denge sorunları veya artrit gelişebilir, bu da sizi düşmelerden kaynaklanan kalça kırıkları için daha büyük risk altına sokar. Kalça kırıkları ve bunları nasıl önleyeceğiniz hakkında bilmeniz gerekenler burada.
Her yıl 100.000’den fazla insan kalça kırığı yaşıyor. Bu kırıkların çoğu düşme sonucu yaralanan 65 yaş ve üzeri hastalarda meydana gelir. Ne yazık ki, 60 yaş ve üzerindeki her beş yetişkinden biri, kalça kırığı geçirdikten sonraki 12 ay içinde ölmektedir. Kalça kırıkları neredeyse her zaman cerrahi onarım veya değiştirme gerektirir. Doktorunuz yaşınıza, sağlık durumunuza ve kırığın şiddetine göre en iyi tedavi seçeneğini belirleyebilir.
Kalça Kırığı Nedir?
Kalça soketinin femur başı, günlük aktiviteler sırasında o eklem üzerinde önemli miktarda stres yaratan uyluk kemiğinden dengelenir. İster osteoporoz ister diğer faktörler nedeniyle kemikler zamanla zayıfladıkça, düşerseniz o bölge kırılmaya daha yatkın hale gelir. Kemik kalitesi en çok lomber omurga, bilek ve kalça gibi yerlerde azalır, çünkü bu bölgelerin osteoporozun etkilerine maruz kalma ve düşme veya trafik kazası gibi başka bir travma ile veya başka bir travma ile birlikte veya bu olmadan bir kırığı sürdürme olasılığı daha yüksektir.
Kalça Kırığı Çeşitleri
Kalça kırıkları iki yerde oluşabilir:
- Femur boyun kırığı: Kalça ekleminin asıl kapsülünün içinde yer alır, iyileşmesi daha zordur – özellikle kalça yerinden çıkmışsa ve bir cerrah onu vidalar veya diğer ortopedik aletlerle sabitlerse.
- İntertrokanterik kırık: Gerçek kalça ekleminin kendisinden biraz daha aşağıda bulunur ve tipik olarak daha yaşlı ve daha zayıf hastalarda görülür.
Kalça Kırığı Tedavileri
Femur boyun kırığı olan daha aktif hastalarda doktorlar total kalça artroplastisi yapabilir. Daha kırılgan olanlar, muhtemelen kısmi kalça protezi olarak da adlandırılan hemiartroplasti geçireceklerdir. İntertrokanterik kalça kırığı ile doktorlar neredeyse her zaman vidalı bir yan plaka veya kemiğin merkezine inen bir çubuk içerebilen dahili ortopedik aletlerle tedavi edeceklerdir.
Kalça Kırığının Yaygın Nedenleri
Takılma, yaşlı insanların düşüp kalçalarını kırmalarının en yaygın nedenlerinden biridir. Odadan odaya yükseklik değişikliği olabilir, evcil hayvanlar tarafından yere çekilebilir veya kapı önünde kolayca tökezleyip dengelerini kaybedebilecekleri bir kilim olabilir.
Düşmeleri Önlemek İçin İpuçları
Düşme riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
1. Doktorunuzla konuşun, düşme riskinizi değerlendirebilir, ilaçlarınızı gözden geçirerek başınızı döndürebilir veya uykunuzu getirip getirmediğini görebilir ve muhtemelen D vitamini takviyesi önerebilir.
2. Osteoporoz taraması yaptırın ve gerekirse tedavi olun.
3. Dengenizi geliştirmek ve bacaklarınızı güçlendirmek için kuvvet ve denge egzersizleri yapın.
4. Yılda en az bir kez gözlerinizi kontrol ettirin ve gerekirse gözlüğünüzü yenileyin.
5. Üzerine takılıp düşebileceğiniz eşyaları hareket ettirerek, küvetinize veya duşunuza ve tuvaletin yanına tutunma çubukları ekleyerek ve lambalarınıza daha parlak ampuller koyarak evinizi yaşlılara karşı koruyun.
Kalçanızı kırarsanız, doktorlar sizi mümkün olan en kısa sürede ameliyata ve rehabilitasyona sokacaktır. Ameliyatta gecikme komplikasyon olasılığını artırır. Kalça kırığı ameliyatından sonra kalça kırığından tam rehabilitasyon mümkündür, ancak zor olabilir. Ameliyattan altı hafta sonra iyileşirsiniz ve altı ila 12 ay arasında, kırıktan önceki aktivite seviyenize bağlı olarak, genellikle kırık öncesi hareket seviyenize geri dönersiniz.