Yaşlılar, yaşlandıkça sosyal izolasyon ve depresyon için daha fazla risk altında olabilir. Bunun bir kısmı, daha fazla sağlık sorunu, aile üyelerinden uzakta yaşamak veya emeklilik veya hastalık nedeniyle günlük aktivitelerinizde değişiklik yapmakla ilgilidir. Ancak sizi üretken tutan sosyal faaliyetlere ve diğer görevlere katılmak yaşam kalitenizi artırabilir. Yaşlıların yaşlandıkça aktif kalmaları çok önemlidir, işte bunu yapmanın bazı yolları;
65 yaş ve üzerindeyseniz ve genel olarak sağlıklıysanız, her hafta en az 2,5 saat orta dereceli fiziksel aktivite (güçlü yürüyüş) veya 75 dakikalık şiddetli aktivite (koşu) ve her hafta iki gün kuvvet antrenmanı yapabileceğinizi söylüyor.
Ne kadar aktif olabileceğinizi etkileyen bir sakatlığınız veya başka bir durumunuz varsa, güvenli bir şekilde yapabileceğiniz egzersiz türleri hakkında doktorunuzla konuşmalısınız (su aerobiği popüler bir aktivitedir çünkü eklemlere daha az baskı yapar). Bir miktar fiziksel aktivite hiç yoktan iyidir, bu yüzden yapmaktan zevk aldığınız bir şey bulun ve haftada birkaç kez programınıza dahil etmeye çalışın.
Beyin meydan okumayı sever. Araştırmalar, egzersizin beynin işlevini ve hafızasını geliştirdiğini gösteriyor, ancak yeni bir şey denemenin de benzer faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar, yeni bir beceri öğrenmenin veya yeni bir hobi edinmenin hafızayı geliştirdiğini göstermiştir. Yeni bir beceri öğrenmek için üç ay boyunca haftada 15 saat harcayan 200 yaşlı yetişkinin katıldığı bir çalışmada, hafıza testlerinde, boş zamanlarını film izleyerek, radyo dinleyerek, bulmaca oynayarak veya oyun oynayarak geçiren diğer çalışma katılımcılarına göre daha iyi performans gösterdikleri bulundu.
Hangi aktivitelerden hoşlanabileceğinizi düşünün. Belki yoga, bahçıvanlık, sanat veya aşçılık dersi almak veya yeni bir restoran denemektir? Herkesin tutkuları ve merak duygusu vardır, bu yüzden yeni bir şeyler denemek için kendinize meydan okuyarak onları şımartın.
Daha önce de belirttiğim gibi, sosyal izolasyon yaşlılar için gerçek bir risktir. Artık emekliyseniz ve yakınınızda bir aileniz yoksa, yaşlandıkça sosyal bağlantıları sürdürmek daha zor olabilir. Sosyal olmak daha fazla çaba gerektirir, ancak araştırmalar sosyal bağları korumanın uzun vadeli sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini göstermiştir. Bir çalışma ayrıca, sosyal ilişkileri zayıf olan kişilerde erken ölüm riskinin yüzde 50 arttığını buldu.
Birkaç yolla daha güçlü sosyal bağlantılar kurabilirsiniz. Bir merkezi ziyaret edin, bir kitap kulübüne veya bir spor salonuna veya benzer düşünen yaşlılarla veya ortak ilgi alanlarınızı paylaştığınız diğer insanlarla bir seyahat grubuna katılın. Dini kurumlar da iyi bir destek ve sosyal aktivite kaynağıdır. Önem verdiğiniz bir hayır kurumunda veya yerel bir amaç için gönüllü olabilir, bir mahalle derneğine katılabilir veya topluluğunuza sivil olarak dahil olabilirsiniz. Tüm bu seçenekler sizi farklı bir ortama sokacak ve izolasyon hissini azaltabilir.
Ne yazık ki, toplumumuzda depresyon ve anksiyetenin orta yaşlı veya genç bir kişinin sorunu olduğu konusunda yanlış bir kanı var. Ama yaşlıların da yardıma ihtiyacı var. Ruh sağlığı sorunları, yaştan bağımsız olarak daha geniş nüfusta giderek artan bir zorluk haline geliyor. Egzersiz yapmak ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabilir, ancak sevdiğiniz birinin kaybı, bir hastalık veya yakın zamanda geçirdiğiniz bir travma nedeniyle daha ciddi sorunlarla uğraşıyorsanız, profesyonel yardım almak ve doktorunuzla konuşmak iyi bir fikirdir.
Yorgunluk, uyku sorunları, artan sinirlilik, yeme alışkanlıklarınızdaki değişiklikler veya sosyal aktivitelere ilgi duymama gibi devam eden semptomlar yaşıyorsanız, tıbbi hizmetleri aldığınızdan emin olabilecek doktorunuz veya bakıcınızla konuşun.
Fiziksel ve sosyal olarak aktif kalmak sağlığınızı iyileştirebilir. Zamanınızın çoğunu yalnız geçirmek veya fiziksel aktiviteden kaçınmak, vücudunuz üzerinde olduğu kadar zihniniz üzerinde de bir etkiye sahip olabilir. Bu yüzden hoşunuza giden şeyleri bulun, kendinize meydan okumak için yeni bir aktivite deneyin, dışarı çıkın ve yeni veya eski arkadaşlarla tanışın ve daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa bir doktorla konuşun. Tüm bunlar, daha iyi bir yaşam kalitesine ve yaşlandıkça daha bağımsız yaşama becerisine yol açabilir.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…