Birçok ağız sağlığı riski yaşla birlikte artmaktadır. Yaşa bağlı riskler, yaşam boyu biriken sağlık faktörleri ve kontrol edilebilen sigara ve kötü beslenme gibi yaşam tarzı faktörlerinin bir kombinasyonu nedeniyle, yaşlıların belirli diş sorunları ile ilgili yaşama olasılığı daha genç yaş gruplarındaki insanlara göre daha yüksektir.
Diş hekiminizle konuşmak, ağız sağlığı sorunlarını nasıl tespit edeceğiniz, yöneteceğiniz veya önleyeceğiniz konusunda size daha net bir fikir verecektir.
Diş çürüğü, dişlerin plak içindeki bakteriler tarafından aşındırılması, her yaştan insanı etkiler. Yaşlıların ortalama olarak daha az dişi kalması nedeniyle genç yaş gruplarında daha yaygındır, ancak birçok yaşlı insanı da etkiler ve 65 yaşın üzerinde bir dişin çekilmesi gerekmesinin en yaygın nedenidir.
Diş hekiminiz diş çürüğü belirtileri tespit ederse, ağız hijyeninizi iyileştirme konusunda tavsiyelerde bulunacak ve dişin yapısını eski haline getirmek için dolgu yapılmasını önerebilecektir.
Diş eti hastalığına (periodontal hastalık) da plak içindeki bakteriler neden olur, eğer bu diş etine ulaşır ve dokunun iltihaplanmasına neden olursa. Diş eti hastalığının periodontitise dönüşmesine izin verilirse, bazen dişlerin gevşemesine ve düşmesine neden olabilir.
Yaşlılar diş eti hastalığı açısından yüksek risk altındadır; son araştırmada 65 yaş ve üzeri kişilerin yarısından fazlasında bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. Yaşlılar ayrıca diş kaybına yol açabilecek ileri diş eti hastalığı geliştirme riski de daha yüksektir.
Diş eti hastalığı erken evrede (diş eti iltihabı) ağız hijyeninizi iyileştirerek tedavi edilebilir, ancak diş etleriniz ağrıyorsa, kaşınıyorsa veya dişlerinizi fırçaladığınızda kanıyorsa diş eti hastalığı tedavisi hakkında diş hekiminizle de konuşmalısınız.
Çocukluk çağından sonra kaybedilen dişler tekrar çıkmadığı için ortalama eksik diş sayısının yaşla birlikte artması şaşırtıcı değildir. Bununla birlikte, yapay bir diş, gülüşünüzün gücünü ve görünümünü geri kazanmanıza yardımcı olmak için aynı işlevleri yerine getirebilir.
Herhangi bir dişiniz eksikse, ağzınızdaki birkaç dişi veya tüm dişleri değiştirmek için protez, diş köprüsü veya diş implantları gibi tedaviler hakkında diş hekiminizle konuşun. Eksik dişlerin yerine yenilerinin konması, aşağıda ayrıntıları verilenler gibi yaşlıları etkileyen ağız sağlığıyla ilgili diğer yaygın sorunların tedavisine yardımcı olabilir.
Bazı yiyecekler eksik dişleri, hassas dişleri, diş ağrısı veya diğer diş sorunları olan kişilerde rahatsızlığa neden olabilir. Protez dişleri olan bazı kişiler, protezlerin yerinden çıkmasına veya hasar görmesine neden olabileceğinden, yapışkan yiyecekler gibi bazı yiyeceklerden de kaçınırlar.
Yeme alışkanlıklarınızın beslenmenizi ve sağlığınızı etkilediğinden endişe ediyorsanız diş hekiminizle veya doktorunuzla konuşmalısınız.
Solunum Yolu Enfeksiyonunu Evde Nasıl Hafifletebilirim? Pratik ve Etkili Yöntemlerle Rahatlamanızı Sağlayın!
Migrenle başa çıkmanın pratik yolları! Evde migren ağrısını hafifletecek önerileri keşfedin ve yaşam kalitenizi artırın.
Şeker hastalığını evde kontrol altına almanın kanıtlanmış yöntemleriyle tanışın. Sağlıklı bir yaşam için etkili adımlar…
Dişeti iltihabı mıyla boğuşuyorsunuz? Evde uygulayabileceğiniz uzman tavsiyeleriyle dişeti iltihabını tedavi etmenin yollarını keşfedin. Sağlıklı…
Astım belirtileriyle başa çıkmak için evde doğal çözümler arayışında mısınız? Bu makalede, solunum problemlerini hafifletebilecek…
İştahsızlıkla mücadele etmek için kolay ve hızlı ipuçları! Evde iştahınızı artırmak için pratik yöntemler ve…