Sağlık hakkında tüyolar!

Bebeklerde ve Küçük Çocuklarda Ayrılık Anksiyeti

Bebeklerde ve Küçük Çocuklarda Ayrılık Anksiyeti
0 72

Ayrılık anksiyetesi, bir çocuğun ebeveynlerinden ve diğer aile üyelerinden ayrı kalmaktan korktuğu ve sevdikleriyle yeniden bir araya gelene kadar endişelendiği bir durumdur. Bu yaygın bir durumdur, ancak çocuğunuzu başka bir bakıcıya bırakırken bunu daha kolay hale getirmez. Neyse ki, çocuğunuzun ayrılık korkusunu azaltmak için alabileceğiniz önlemler var. Bu makalede, bebeklerde ve küçük çocuklarda ayrılık anksiyeti, belirtileri ve çocuğunuzun endişelerini nasıl hafifletebileceğiniz ele alınmaktadır.

Çocuğumun Ayrılık Kaygısı Yaşadığını Nasıl Anlayabilirim?

Ayrılık kaygısının belirtileri çocuğun aşağıdaki gibi davranışlar sergilemesini içerir:

  • Kreşe bırakılırken ağlama
  • Yeni ortamlarda fiziksel olarak size yapışmak
  • Yakınınızda olmadığınızda uykuya dalmakta güçlük çekmek
  • Önceden mışıl mışıl uyurken gece boyunca uyanma ve ağlama
  • Onların veya sizin güvenliğiniz hakkında aşırı endişelenmek
  • Bırakılırken öfke nöbetleri geçirme
  • Kas ağrıları ve gerginlik yaşamak
  • Ayrılık temalı kabuslar görmek
  • Sık sık baş ağrısı, mide ağrısı veya diğer açıklanamayan sağlık sorunları yaşamak
  • Kreş veya okula gitmeyi reddetme

Çocuğunuzun siz yanında olmadığınızda huzursuz hissetmesinin normal olduğunu unutmamak önemlidir. Bu duygular sık sık veya sürekli yaşandığında ayrılık anksiyetesi olarak kabul edilir ve stres hem onun hem de sizin yaşam kalitenizi etkiler.

Bebeklerde Ayrılık Anksiyeti
Bebeklerde Ayrılık Anksiyeti

Ayrılık Kaygısı Ne Zaman Ortaya Çıkmaya Başlar?

Çocuğunuzu bir bakıcıya bıraktığınızda farklı davranmaya başlarsa, ayrılık kaygısı ve yaşı hakkında merak edebilirsiniz. Ne zaman ortaya çıktığı, çocuğunuzun mizacı, size ve diğer aile üyelerine bağlanma derecesi, sizden uzaktayken birlikte vakit geçirdiği kişiler vb. dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu durum bebeklerde ilk kez görülebileceği gibi, daha sonra yürümeye başladıklarında da ortaya çıkabilir.

Bebeklerde Ayrılık Anksiyetesi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bebekler dört ila yedi aylıkken “nesne kalıcılığı” duygusunu (nesnelerin ve insanların gözden uzak olsalar bile var olduklarını anlama) geliştirirler. Sevdikleri biri yanlarından ayrıldığında, bebeğin o kişinin “dışarıda” bir yerde olduğunu ve yanında olmadığını bilmesi üzücü olabilir.

Bazı ebeveynler çocuklarının altı aylıkken ayrılık kaygısı belirtileri gösterdiğini fark eder. Ayrılık anksiyete belirtilerinin ilk kez sekiz hatta 14 aylıkken ortaya çıkması da yaygındır.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda Ayrılık Anksiyetesi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bazı çocuklar bebekken ayrılık kaygısı belirtileri göstermez. Bunun yerine, yürümeye başladıklarında veya yürümeye başladıklarında – 15 ila 18 aylıkken veya daha sonra ortaya çıkar.  Bir kreş sağlayıcısına, sık görmedikleri bir akrabalarına bırakıldıklarında, ebeveynlerinden biri uzun bir süre evden uzakta olduğunda vb. ortaya çıkabilir.

Ayrılık Anksiyeti Ne Kadar Sürer?

Her çocuğun ayrılık kaygısı deneyimi kendine özgüdür. Bazı durumlarda bu durum bebeklikten ilkokula kadar sürebilir. Bununla birlikte, ayrılık kaygısının bir çocuk üç yaşına geldiğinde sona ermesi yaygındır. Sonunda, sizi sevdikleri ve size ihtiyaç duydukları kadar, diğer çocuklarla ve farklı ortamlarda yaşanacak birçok eğlenceli yeni deneyim olduğunu fark ederler!

Çocuğumun Ayrılık Kaygısını Nasıl Azaltabilirim?

Çocuğunuzun ayrılık kaygısı belirtilerini azaltmaya yardımcı olmak ve sizden uzakta olma konusunda rahatlığını artırmak için bu önlemleri alın:

Daha uzun ayrılıklara kadar çalışın

Çocuğunuzu evinizdeki bir odada bir ya da iki dakikalığına biriyle bırakmak ve daha sonra bunu birkaç dakikaya ya da daha fazlasına çıkarmak gibi şeyler yaparak ayrılıkların geçici olduğunu anlamasına yardımcı olun. Onlara “Sen burada kal ve büyükannenle bir dakika oyna, ben hemen döneceğim” deyin.

Çocuğunuzu çeşitli geçiş türlerine maruz bırakın

Çocuğunuzu kısa süreliğine bir büyükanne veya büyükbabanın evine bırakın, bir arkadaşının evinde oyun buluşmaları ayarlayın, teyzeleri ve amcaları bir veya iki saatliğine onunla ilgilensin vb. Bu deneyimler, geri döneceğinize dair güven geliştirmelerine yardımcı olacak ve onlara başkalarıyla eğlenebileceklerini öğretecektir.

Hızlı ve eksiksiz teslim rutinleri oluşturun

Çocuğunuzu bir bakıcıya her bıraktığınızda aynı süreçten geçmeye çalışın, ancak bunun hızlı bir geçiş olduğundan ve ayrılırken ağladığını duyarsanız geri dönmediğinizden emin olun. Uzun süreli vedalaşmalar, gözyaşlarına ve öfke nöbetlerine boyun eğmek süreci herkes için zorlaştırır.

Onlara tüm dikkatinizi verin

Vedalaşırken çocuğunuzun gözyaşlarına boğulmuş yüzüne bakmak zor olabilir, ancak ona tüm dikkatinizi vermeniz geri döneceğiniz konusunda güven vermenize yardımcı olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.