Sağlık hakkında tüyolar!

Çocuğunuz Stresli mi? Dikkat Edilmesi Gereken İşaretler

Çocuğunuz Stresli mi? Dikkat Edilmesi Gereken İşaretler
0 75

Her yaşta stresli bir hayat doğaldır. Biraz stres aslında zihin için iyi olabilir, çünkü önemli görevleri tamamlamak ve gün boyunca uyanık kalmak için motivasyon görevi görür. Ancak, çok fazla stres zihinsel ve fiziksel sağlığımıza büyük zarar verebilir, sonuçta kişiliklerimizi etkileyebilir ve birbirimizle etkileşim şeklimizi değiştirebilir.

Yüksek düzeyde zihinsel sıkıntı, hem davranışsal hem de bilişsel olarak hala gelişmekte olan gençler için özellikle zararlı olabilir.

Çocuğunuzun Başa Çıkmasına Yardımcı Olmak

Herkes ruhsal sıkıntı belirtilerini biraz farklı gösterir, ancak ebeveynlerin ergenlerin stresi daha küçük çocuklardan ve yetişkinlerden farklı gösterebileceğini bilmesi önemlidir. Bu stres belirtileri tanımak, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olmayı öğrenmenin ilk adımıdır.

Ebeveynler ve diğer bakıcılar, gençlerin streslerini yönetmeyi öğrenmelerine yardımcı olmada çok önemli bir rol oynar. Bir gencin hayatındaki yetişkinler normal davranışlar için örnek teşkil eder ve bir gencin kendisini riske atabilecek mekanizmalar yerine sağlıklı başa çıkma mekanizmalarını seçme kararını büyük ölçüde etkileyebilir.

Çocuğunuz Stresli mi?
Çocuğunuz Stresli mi?

Sağlıklı başa çıkma davranışları için bir rol model olarak hareket etmenin yanı sıra, ebeveynlerin ve bakıcıların da gençlerin stresi yönetmelerine ve ruh sağlıklarına öncelik vermelerine yardımcı olabilecekleri yollar şu şekildedir;

İyi Uyku Alışkanlıklarına Bağlı Kalın

Uykuyu bir öncelik haline getirmek, çocuğunuzun her gün iyi dinlenmiş ve daha az stresli uyanmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın temel bir bileşenidir. Gençler için uzmanlar her gece en az 8-10 saat uyku önermektedir. Ortalama 8-10 saat uyku faydalı olsa da, çocuğunuzun uyku saatini tutarlı bir şekilde ayarlayarak ve ekran süresini sınırlandırarak ya da mavi ışık yayan tablet, telefon ve bilgisayar gibi ekranları kullanmaktan kaçınarak iyi bir uyku hijyeni uygulaması daha da önemlidir. Yatmadan en az bir saat önce bu ekranların kapatılması uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Aktif Olun

Düzenli egzersiz, stresi azaltmak ve yönetmek için etkili bir araçtır. Düzenli egzersiz gibi alışkanlıkların benimsenmesi, çocuğunuzun şimdi ve daha sonra yetişkin yaşamında sağlıklı zihinsel aktiviteyi teşvik etmesine de yardımcı olabilir. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından çocukların ve gençlerin her gün en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmaları önerilmektedir.

Konuşun

Çocuğunuzu dinlemek veya yaşadıklarını anlamasına yardımcı olmak için yanında olmak, bir ebeveynin veya bakıcının yapabileceği en iyi şeylerden biridir. Birbirinizi kontrol etmek için zaman ayırın. Rehberlik, destek, teşvik edici bir söz veya sadece şefkatli bir kulak sunmak sadece ilişkinizi güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda çocuğunuzun olumsuz düşüncelerle mücadele etmeyi öğrenirken kendi başına sorun çözmesi için ihtiyaç duyduğu güvenliği de sağlayacaktır.

Farkındalığı Teşvik Edin

Meditasyon, kendini onaylama ve günlük tutma gibi farkındalık uygulamaları gençler için harika stres yönetimi araçlarıdır. Çocuğunuzu tepki vermeden önce düşünmek için zaman ayırmaya, günü hakkında yazmaya veya olumlu kendi kendine konuşma pratiği yapmaya teşvik edin. Bu alışkanlıkları erkenden edinmeleri, karşılaştıkları mevcut zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olurken, olgunlaşmaya devam ettikçe artacak olan özgüvenlerini de geliştirecektir.

Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar

Depresyon, anksiyete ve stres gençlerde küçük çocuklarda veya yetişkinlerde olduğu gibi görünmeyebilir. Ergen beyni geliştikçe, belirli duygusal ve ruh hali değişiklikleri yaygındır. Ancak, bu değişiklikler uzun sürdüğünde veya çocuğunuzun yaşam kalitesini etkilemeye başladığında, müdahale etme veya yardım isteme zamanı gelmiş olabilir.

Bazı zihinsel veya duygusal sıkıntı belirtilerini fark etmek kolay olsa da, diğerleri o kadar açık olmayabilir. İşte çocuğunuzda dikkat etmeniz gereken bazı sorun işaretleri:

  • Uyku veya yeme düzeninde değişiklikler
  • Kişilik veya görünümde dramatik değişiklikler
  • Riskli, tehlikeli veya kendine zarar verici davranışlarda bulunmak
  • Eşyaların verilmesi
  • Akademik performansta büyük düşüş
  • Hobilere karşı ilgi kaybı
  • Aşırı izolasyon, aile ve arkadaşlarla iletişim eksikliği

Elbette, bu değişikliklerden bazıları – ruh hali, kişilik ve görünümdeki değişiklikler – sadece ergen olmanın bir parçası olabilir. Her gençte farklı şekilde ortaya çıksa da, gençler arasında en yaygın depresyon belirtilerinden biri arkadaş gruplarından uzaklaşmak veya onlarla daha az iletişim kurmaktır. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla sanal ortamda bile olsa iletişimde kalmaya teşvik ettiğinizden emin olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.