Sağlık hakkında tüyolar!

Diş Etlerini Sağlıklı Tutmak İçin En İyi İpuçları

Diş Etlerini Sağlıklı Tutmak İçin En İyi İpuçları
0 113

Diş eti hastalığı, dişlerde bakteri içeren plak biriktiğinde ortaya çıkar. Diş minesini zayıflatan ve yok eden asitler üreten bakterilerle aynı bakterilerdir. Dişlerinizde delik açacak kadar güçlülerse, daha yumuşak, daha hassas diş etlerinize neler yapabileceklerini hayal edin. Dişlerinizi fırçalamak plak bakterilerini yok eder, ancak birkaç saat sonra tekrar birikebilir. Bu birikim 24 ila 72 saat arasında dişlerinizde kalırsa sertleşerek tartar haline gelecektir. Tartar ayrıca bakterileri besler ve diş eti hastalığının gelişimini hızlandırır. Kanayan, şişmiş veya ağrılı diş etlerini, diş eti iltihabının veya erken evre diş eti hastalığının ilk belirtileridir. Diğer semptomlar arasında ağız kokusu, hassas dişler ve hatta irin bulunur. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, zaten çene hasarına yol açabilen periodontitise yol açabilir. Diş etlerini dişlerden ayrılarak yetişkinlerde ağrıya ve dişlerin sallanmasına neden olabilir. Bu, kalıcı dişlerin nihai kaybına neden olabilir.

Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmak İçin En İyi İpuçlarının Listesi

Dengeli Bir Diyet Yemek

Sağlıklı yiyecekler yemek, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve enfeksiyonlarla savaşmanızı sağlar. Öğünlerinizde antioksidan özelliği yüksek besinlere yer verin. Örnekler arasında bitkisel yağlar, kuruyemişler ve yapraklı sebzeler gibi E vitamini kaynakları ve turunçgiller, brokoli ve patates gibi C vitamini kaynakları sayılabilir.

Diş çürümesi ve diş eti hastalığı için daha yüksek risk altında olduğunuzdan, özellikle şeker hastalığınız varsa şeker alımınıza dikkat edin. Diyabet, bakterilere direnme yeteneğinizi azaltır ve iyileşmeyi yavaşlatır. İleri diş eti hastalığı veya periodontitis de kan şekerinizin yükselmesine neden olarak diyabetinizi kontrol etmeyi zorlaştırabilir.

Diş Etlerini Sağlıklı Tutmak
Diş Etlerini Sağlıklı Tutmak

Günde İki Kez Fırçalayın

Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Bu, dişler ve diş etleri arasındaki yiyecek ve plakların çıkarılmasına yardımcı olur. Bakteri içerebileceğinden dilinizi de ovun. Diş fırçanızın yumuşak kıllara sahip olması ve ağzınıza rahatça oturması gerektiğini söylüyor. Elektrikli veya pille çalışan bir diş fırçası düşünün. Bunlar, diş eti iltihabını ve plağı elle fırçalamaya göre daha fazla azaltmaya yardımcı olabilir. Diş fırçalarını veya fırça başlıklarını her üç ila dört ayda bir veya kıllar yıpranmaya başlarsa daha erken değiştirin.

C Vitamini

C vitamininin diş eti sağlığını korumada rol oynayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bir çalışmada, araştırmacılar 12.419 yetişkinden alınan verileri analiz etmiş ve en az C vitamini tüketenlerin en yüksek periodontal hastalık riskine sahip olduğunu bulmuşlardır. C vitamini takviyesine yardımcı olmak için diyetinize greyfurt, portakal, kivi, mango, papaya, çilek, kırmızı dolmalık biber, brokoli, Brüksel lahanası ve kavun gibi yiyecekleri dahil edebilirsiniz.

Ağzını Dikkatlice Çalkala

Birçok insan dişlerini fırçaladıktan sonra ağzını çalkalar. Ancak ağız hijyeni uygulamaları, diş macunu gibi florürlü ürünlerin etkinliğini tamamlamalıdır. Bir kişi dişlerini florürlü diş macunu ile fırçaladıktan sonra ağzını suyla çalkaladığında, florürü giderir. Tersine, bir kişi yemekten sonra ağzını çalkaladığında, plak ve tartar oluşumuna neden olabilecek yiyecekleri ve bakterileri yıkayabilir.

Terapötik Bir Gargara Kullanın

Genellikle reçetesiz satılan terapötik gargaralar, plak oluşumunu azaltmaya, diş eti iltihabını önlemeye veya azaltmaya, tartar gelişme oranını azaltmaya veya bu faydaların bir kombinasyonuna yardımcı olabilir. Durulama, yiyecek parçacıklarının ve kalıntıların ağzınızdan çıkarılmasına yardımcı olur, ancak diş ipi kullanmanın veya fırçalamanın yerini tutmaz.

Düzenli Diş Kontrolleri Yaptırın

Diş muayeneleri genellikle ağzın profesyonel bir şekilde temizlenmesini içerir. Diş taşlarını dişlerden temizlemenin tek yolu profesyonel temizliktir. Profesyonel temizlik, bir kişinin dişlerini fırçalarken gözden kaçırmış olabileceği plakların çıkarılmasına da yardımcı olabilir. Bir diş hekimi, düzenli ziyaretlerle diş etlerinin iltihaplandığı bir durum olan diş eti hastalığı ve diş eti iltihabının erken belirtilerini belirlemeye yardımcı olabilir. Erken teşhis, daha ciddi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.