Sağlık hakkında tüyolar!

Diyabet Ağız Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Diyabet Ağız Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
1 74

Diyabet, vücudunuz kan şekerini düzgün bir şekilde işleyemediğinde ve yönetemediğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Glikoz ana enerji kaynağımızdır. Yediğimiz yiyeceklerden alırız. Yemek yediğimizde vücudumuz insülin üretir. Vücudumuzun enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olan pankreasımız tarafından yapılan bir hormondur. Vücudumuz çok fazla veya yetersiz insülin üretirse, glikoz kanımızda kalır ve enerji için uygun şekilde kullanılmaz.

Diyabetin Ağız İçi Bulguları

Diyabetin ağız sağlığınızı etkilemesinin en yaygın yolu tükürüğünüzü değiştirmektir. Tükürüğünüz, ağzınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olmak için oradadır. Dişlerinizi temiz tutmak için yiyecekleri yıkar ve mineralleri ağzınızdaki hayati dokulara iletir. 

Diyabet, ağzınızdaki tükürüğü kurutma eğilimi gösterir, dişlerinizi ve diş etlerinizi diş eti hastalığına ve diş çürümesine karşı ekstra bir savunma hattı olmadan bırakır. Kan şekeri ayrıca tükürüğünüzde normalden daha yüksek miktarlarda görünebilir, bu da plak ve bakteri oluşumuna yol açabilir.   Aşağıda, dikkat etmeniz gereken oral ile ilgili birkaç spesifik sorun yer almaktadır:

Diyabet Ağız Sağlığı
Diyabet Ağız Sağlığı

Periodontal Hastalık

Periodontal hastalık, yetişkinlerin %40’ından fazlasını etkilediğini tahmin ettiği bir diş eti hastalığı türüdür. Diş etlerinizde iltihaplanmaya yol açan plak ve tartar dişlerinizde biriktiğinde ortaya çıkar. Diş etleriniz dişlerinizden uzaklaşarak zararlı bakterilerin yaşayabileceği ceplere neden olur. 

Periodontal hastalık, kötü bir enfeksiyon döngüsüne dönüştüğü için diyabetli kişiler için özellikle zahmetlidir. Kan şekeriniz üzerinde uygun bir kontrole sahip olmadığınız zaman enfeksiyonla savaşmak daha zordur ve iltihap ve hastalık kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu nedenle, periodontal hastalığınız varsa, yüksek kan şekeri vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını da zorlaştırır. Periodontal hastalık belirtileri: 

  • Kronik ağız kokusu
  • İltihaplı, şiş, kırmızı diş etleri
  • Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma şeklindeki değişiklikler
  • Gevşek dişler

Kuru Ağız 

Yüksek kan şekerinin ağız kuruluğuna neden olmasının kesin nedeni hala bilinmiyor, ancak araştırmalar diyabet ile tükürük eksikliği arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bazı durumlarda diyabet ilacınız veya tedaviniz de ağız kuruluğuna neden olabilir. 

Yeterli tükürük olmadığında, ağzınız plak ve tartar oluşumuyla savaşan kritik bir aracı kaçırır.   Ağzınızın gerçek kuruluğunun ötesinde, aşırı kuru bir ağza sahip olmanın pek çok talihsiz yan etkisi vardır. Ağız kuruluğu belirtileri;

  • Çatlamış dudaklar
  • Gevşek dişler
  • Ağız yaraları
  • Yutma güçlüğü

Diyabetli Bir Ağzı Sağlıklı Tutmak

Diyabetle yaşamanız, ağız sağlığı sorunlarıyla da yaşamak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Diyabet yönetimi uzun bir yol kat etti. Modern tedaviler ve ilaçların yardımıyla diyabetle yaşamak her zamankinden daha kolay yönetilebilir hale geldi, o halde sağlıklı bir gülüşü korumak neden karmaşık olsun? Diyabetle yaşarken iyi bir ağız sağlığı için bu basit eylem adımlarını izleyin. 

  • Florürlü diş macunu ile günde iki kez iki dakika fırçalayın
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın
  • Bolca su iç
  • Sigarayı bırakmak! Şeker hastası değilseniz, tütün ve sigara dumanı zaten dişler için yeterince kötüdür.
  • Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin ve onlara diyabetiniz olduğunu söyleyin, böylece diyabetle ilgili belirli sorunlara dikkat etmesi gerektiğini bilsin.

Diyabetiniz varsa, diş hekiminize bildirdiğinizden ve düzenli diş kontrollerinizi takip ettiğinizden emin olun. Diş eti hastalığı belirtilerini ve diğer ağız sağlığı sorunlarını kontrol edecekler. Diş eti hastalığı tedavi edilebilir ve hatta erken yakalandığında geri döndürülebilir. Diyabet ayrıca ağız kuruluğuna, ülserlere ve enfeksiyonlara neden olabilir. Diş hekiminiz de bu durumların tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabilir.

1 yorum
  1. […] bir bireyin ne kadar şeker tüketmesi gerektiği büyük ölçüde yaşına bağlıdır. Obezite, diyabet ve diğer sağlık sorunlarının giderek yaygınlaştığı günümüzde, her yaştan insanın […]

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.