Mental Sağlık

Finansal Sağlık Sağlığınızı Nasıl Etkileyebilir?

Finansal sağlık, parayla ilgili ihtiyaçlarınızı hemen şimdi ve daha sonra yaşamınızda tam olarak karşılayabileceğiniz bir durumdur. Finansal olarak iyiyseniz, finansal geleceğiniz konusunda kendinizi güvende hissedeceksiniz. Para konusunda aşırı strese girmeyecek ve hayatın tadını rahatça çıkarabileceksiniz.

Finansal olarak iyi olmak için, finansal okuryazarlığa sahip olmanız önemlidir. Bu, mali durumunuzu kontrol etmenize yardımcı olan bilgi ve eğitimdir. Finansal okuryazarlık, emeklilik için para yatırma , hanehalkı bütçesi oluşturma ve kullanma veya büyük satın almalar hakkında bir uzmanla konuşma becerisini içerir. Mali sağlığınızı etkileyen diğer şeyler şunlardır:

  • Mevcut mali durumunuzun ihtiyaçları
  • Düzenli finansal davranışlar
  • Paranızı yönetmenize yardımcı olabilecek etkinlikler
  • Para konusunda güven
  • Kısa vadeli ve uzun vadeli planlama
Finansal Sağlık Sağlığınızı Nasıl Etkiler

Finansal sağlığınızın güçlü olduğunu hissedebilirsiniz. Eylem halinde bir planınız olabilir ve ona nasıl bağlı kalacağınızı anlayabilirsiniz. Ancak zor bir mali durumda olabileceğiniz de gerçekçi. Bunun böyle olmasının birçok nedeni olabilir. Harcamalar artar ve zamanla zayıf finansal sağlığa yol açabilir. Aşağıdakilerden dolayı finansal sağlığınız hakkında endişeli hissedebilirsiniz:

  • Tıbbi borç veya yaklaşan tıbbi harcamalar
  • Öğrenci borcu
  • Kredi kartı borcu
  • Gelecekteki aile harcamaları

Ancak herhangi bir finansal rahatsızlık kaynağı, finansal sağlığın kötü olmasına yol açabilir. Borç ve mali sıkıntıların sağlığınız üzerinde kötü etkilere yol açabileceğini bilmek önemlidir. Ne kadar çok borcunuz varsa, refahınızı o kadar çok etkileyebilir. Bu özellikle yaşlandıkça doğrudur.

Finansal Sağlık Ruh Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Akıl sağlığınız ile mali sağlığınız arasındaki bağlantı büyüktür. Uzmanlar, para problemlerinden kaynaklanan stresin kronik veya uzun süreli olma eğiliminde olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca, mali konuların çoğu insan için en önemli stres kaynağı olduğunu, hatta politika, aile ve işten bile daha stresli olduğunu buldular.

Düşük finansal sağlık ve okuryazarlık, yüksek finansal strese yol açabilir. Tıpkı hayattaki diğer stresli şeylerde olduğu gibi, bu tür bir gerilim sizin endişeli, depresif ve bunalmış olmanıza neden olabilir. Daha önce akıl sağlığı bozukluğu olan birçok kişi, mali sıkıntıların ruh sağlıklarını daha da kötüleştirdiğini de söylüyor. Benzer şekilde, bir araştırma, insanların büyük bir çoğunluğunun, kötüleşen ruh sağlığının finansal sağlık durumlarını daha da kötüleştirdiğini öğrendiğini buldu.

Akıl sağlığı ve finansal sağlık bir döngü içinde birlikte çalışır. Biri iyi değilse, genellikle diğerini etkiler. Borç veya zayıf mali sağlıkla ilgili damgalar, insanların yardım istemek istememesine neden olabilir. Yiyecek veya ısınma gibi temel ihtiyaçlarınızı kısmanız gereken bir noktaya gelirseniz, ruh sağlığı üzerindeki etkiler ciddi hale gelebilir. Bu, zihinsel sağlık bozukluklarından kurtulmayı daha da zorlaştırır. Uzmanlar, ciddi mali sıkıntılar yaşayan kişilerin intiharı düşünme olasılıklarının üç kat daha fazla olduğunu buldu. Akıl sağlığı hizmetlerine uygun erişim olmadan yardım istemek zordur.

Finansal Sağlığınızı Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Zihinsel ve fiziksel sağlığınız, daha güçlü finansal sağlıktan iyileşebilir. Mali durumunuzu iyileştirmek için adımlar atmanız önemlidir:

  • Harcama modellerini arayın. Harcama ve tasarruf alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Bunu mevcut mali durumunuzla karşılaştırın ve bütçenize uygun olup olmadığına karar verin. Ne kadar ve ne zaman para harcadığınız konusunda bir model arayın. Hangi harcamalara devam edebileceğinize ve neleri kesebileceğinize karar verin.
  • Başkalarından yardım isteyin. Mali açıdan iyi olmanıza yardımcı olabilecek tonlarca kaynak var. Mali durumunuzu yönetmenin daha fazla yolunu öğrenmek için kitaplardan, derslerden veya güvenilir bir akıl hocasından dersler alın.
  • Bir bütçe oluşturun. Tüm harcamalarınızı yazın ve gerçekten neye ihtiyacınız olduğuna göre bir bütçe yapın. Buna bağlı kalmak için harcamalarınızı takip edin.
admin

Recent Posts

Göz Kapağı Şişliği Nasıl Giderilir?

Göz kapağı şişliği, genellikle bir şekilde inflamasyonun veya sıvı birikiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.…

1 ay ago

Yutma Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Disfaji (yutma güçlüğü), kişinin boğazında veya yemek borusunda yaşadığı zorluk ve engellenmişlik hissidir. Bu durum,…

1 ay ago

Karahindiba Nedir? Karahindiba Faydaları Nelerdir?

Karahindiba, "Taraxacum" cinsinin bir üyesi olan, genellikle çay olarak tüketilen bir bitkidir. Haziran ve Ekim…

1 ay ago

Ses Kısıklığına Kaç Günde Geçer?

Ses kısıklığı, birçok insanın hayatının bir döneminde deneyimlediği bir durumdur. Ses kısıklığına soğuk algınlığı, grip,…

1 ay ago

PLT Ne Kadar Yüksek Olursa Tehlikeli?

PLT, yani trombosit düzeyi, kanın pıhtılaşma yeteneğini değerlendiren bir kan testidir. Trombositler, vücudun kanamayı durdurma…

2 ay ago

Böbrekte Taş Varsa Ne Yapmalıyız?

Böbrekte taş oluşumu, oldukça yaygın bir sağlık sorunudur ve genellikle ağrı, idrar yolu enfeksiyonları ve…

2 ay ago