Mental Sağlık

Kuşaklar Arası Travma Nedir?

Kuşaklar arası travma, travmadan kurtulan bir kişinin soyundan gelenlere aktarılan travmayı ifade eder. Kuşaklar arası veya çok kuşaklı travma olarak da adlandırılabilir. Kuşaklar arası travma yaşayan insanlar, önceki nesillerin yaşadığı travmanın semptomlarını, tepkilerini, kalıplarını ve duygusal ve psikolojik etkilerini yaşayabilir (sadece ebeveynler veya büyükanne ve büyükbabalarla sınırlı değildir).

Travma Tepkisi Nedir?

İnsanlar, uyum sağlama yeteneğini geliştirerek binlerce yıldır hayatta kalıyor. Kronik stresle yaşıyorsanız veya travmatik bir olay yaşadıysanız, hayatta kalmanıza yardımcı olmak için bazı tepkiler harekete geçer; bunlar travma tepkileri olarak bilinir.

Bu tepkiler kısa vadede hayatta kalmaya yardımcı olsa da, o “hayatta kalma modu” kafa boşluğunda olmak uzun vadede hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa zararlıdır. Beyniniz kendinizi ve ailenizi güvende/hayatta tutmak için gerekli uyarlanabilir davranışı öğrendiğinde, bu uyarlamalar gelecek nesillere aktarılabilir ve öğrenilmesi zor olabilir. Hayatta kalma modunda yaşamak korku/travma/kıtlığa tepki olarak kurulduğundan, “hayatta kalma modunda” kalmak kişinin gelişme yeteneğini sınırlayabilir. Gelişme, kuşaklar arası travmadan muzdarip insanların bir modele/hücresel bilgiye veya temele sahip olamayabilecekleri gelişmiş bir emniyet ve güvenlik duygusu ve yaşanmış bir deneyim olduğunda mümkündür.

Kuşaklar Arası Travma

Kuşaklar Arası Travma Neye Benziyor?

Kuşaklar arası travmadan etkilenenler, hipervijilans, kaygı ve ruh hali düzensizliği dahil olmak üzere travma sonrası stres bozukluğuna (TSSB) benzer semptomlar yaşayabilir.

Bununla birlikte, kişi travmayı doğrudan kendisi yaşamadığı için, geri dönüşler veya araya giren anılar yaşamaz. Başlarına gelmeyen olaylardan kaynaklanan travma semptomları ve travma tepkileri yaşarlar; bunun yerine, yanıt genetik olarak kalıtsaldır. Stres tepkileri daha fazla fiziksel sağlık sorunuyla bağlantılı olduğundan, kuşaklar arası travma kalp hastalığı, inme veya erken ölüm gibi tıbbi sorunlar olarak da ortaya çıkabilir.

Kuşaklar Arası Travmaya Ne Sebep Olur?

Kuşaklar arası travma, travmanın etkileri nesiller arasında aktarıldığında ortaya çıkar. Bu, bir ebeveyn çocukken istismar veya Olumsuz Çocukluk Deneyimleri, yaşamışsa ve travma ve istismar döngüsü ebeveynliklerini etkiliyorsa ortaya çıkabilir.

Kuşaklar arası travma, ırksal travma veya diğer sistemik baskılar da dahil olmak üzere baskının sonucu olabilir. Kuşaklar arası travmanın etkileri, mültecilerin torunlarında, yatılı okulda ve Holokost’tan sağ kurtulanlarda belgelenmiştir; bu, bu tür bir travmanın, toplu bir travmatik olay meydana geldikten sonra nesiller boyunca popülasyonları etkilemeye devam ettiğini göstermektedir.

Kuşaklar Arası Travmanın Tedavisi ve Başa Çıkma

Yukarıda belirtildiği gibi, kuşaklar arası travma, ek travma yoksa, birçok nesil boyunca devam eder. Ancak araştırmalar, daha yüksek ACE puanına sahip ebeveynlerin çocuklarının kendi olumsuz çocukluk deneyimleri açısından daha yüksek risk altında olduğunu göstermektedir. Kuşaklar arası travma yaşarsanız, travma bilgili müdahaleler ve terapi tedavisi kendi semptomlarınızla başa çıkmanıza, kuşaklar arası travmanın etkisini anlamanıza ve sizi derinlere gömülü kalıpları değiştirmeye ve kendinizi ve sizden sonraki nesilleri iyileştirmeye yardımcı olacak araçlarla donatmanıza yardımcı olabilir.

Travmaya ilişkin kendi anılarınız olmasa bile, bakıma yönelik travma bilgili bir yaklaşım, kuşaklar arası travmaya karşı vücudunuzun fizyolojik tepkisini yönetmenize yardımcı olabilir. Hem kişisel hem de kuşaklar arası travma ile uğraşanlar için birçok kaynak mevcuttur. Travma semptomlarını tanımak, kişisel bir travmadan ziyade kalıtsal olsalar bile, kuşaklar arası travmayla başa çıkmak ve destek aramak için hayati önem taşır.

admin

Recent Posts

Göz Kapağı Şişliği Nasıl Giderilir?

Göz kapağı şişliği, genellikle bir şekilde inflamasyonun veya sıvı birikiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar.…

3 hafta ago

Yutma Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Disfaji (yutma güçlüğü), kişinin boğazında veya yemek borusunda yaşadığı zorluk ve engellenmişlik hissidir. Bu durum,…

3 hafta ago

Karahindiba Nedir? Karahindiba Faydaları Nelerdir?

Karahindiba, "Taraxacum" cinsinin bir üyesi olan, genellikle çay olarak tüketilen bir bitkidir. Haziran ve Ekim…

3 hafta ago

Ses Kısıklığına Kaç Günde Geçer?

Ses kısıklığı, birçok insanın hayatının bir döneminde deneyimlediği bir durumdur. Ses kısıklığına soğuk algınlığı, grip,…

3 hafta ago

PLT Ne Kadar Yüksek Olursa Tehlikeli?

PLT, yani trombosit düzeyi, kanın pıhtılaşma yeteneğini değerlendiren bir kan testidir. Trombositler, vücudun kanamayı durdurma…

4 hafta ago

Böbrekte Taş Varsa Ne Yapmalıyız?

Böbrekte taş oluşumu, oldukça yaygın bir sağlık sorunudur ve genellikle ağrı, idrar yolu enfeksiyonları ve…

4 hafta ago