Sağlık hakkında tüyolar!

Hamilelere Şeker Yüklemesi

Hamilelere Şeker Yüklemesi
0 611

Gebelik döneminin sağlıklı ilerleye bilmesi ve gebelik sonrası için hamilelere şeker yüklemesi gibi bir durum için gerekli testler yapılır. Diyabet gibi rahatsızlığı daha önce gelişmeyen kişiler de gebelik dönemin de bu görülebilirken gebeliğin ilk 24 veya 28 haftalık dönemlerinde 50 gram glikoz tarama testi yapılır.

Hekiminin de önermesi ve gerekli teşhislerle bu yol izlenir. Bu test uygulandıktan sonra anne adayının şekeri olup olmadığı kesin teşhisle saptanır. İki üç saat sürecek yüklemelerin ardından söylenecek tedbirlere uyulmalıdır.

Şeker yüklemesi ardından hamile anne adayı kendini yoracak işlerden kaçınmalı ve yiyecek tüketmemelidir. Gebelikte çıkan şekerin tanımı gebelik şekeri olurken doktorunuzun tavsiyeleriyle tedavi süreci olumlu cevap verebilecektir.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Neden Yapılır?

Gebelik öncesi şekeri olan anne adayları gerekli önlemlerle yol alınırken gebelik sonrası şekeri için gerekli testler yapılmalıdır. Bu durumun takibi oluşabilecek risklerin de önüne geçecektir. Düşük riski, zehirlenme veya bebeğin aşırı kilolu doğması gibi önemli risklerin önüne geçecektir.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Aç Karnına mı Yapılır?

50 gram glikoz tarama testi açlık veya tokluk gerektirmeyen bir test olurken doktorunuzun da önerdiği adımlar takip edilmelidir. Bu test sonrasında da şeker düzeyi 140 mg/dl üzerinde çıkan anne adayları için tekrar eden testler gerçekleşir. Bu testler sonrasın da yine kesin teşhis konularak gerekli önlemler alınacaktır.

Hamilelere Şeker Yüklemesi
Hamilelere Şeker Yüklemesi

Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mı?

Gebelikte karşılanabilecek bu durum aksine birçok riskin de önüne geçecektir;

  • Bebeğin aşırı kilolu ya da küçük olması
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Solunumu tetikleyecek akciğerlerinin fazla gelişememesi
  • Böbreklerde anomiler
  • Sindirim ve sinir sisteminin normal olmadığı durumlar

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Yaptırmayanlar

Gebelikte oluşan şeker için doktorlar ilaç vermezken, diyet listesi uygulanır, spor ve egzersizler de gebenin durumuna göre önerilir. Bunlara dikkatle uyulması hem bebeğin hem de annenin sağlığı için önemlidir. Gerekli ve son duruma kadar ilaç gibi faktörler gebeler ve bebekler için verilmezken diyet ve spora rağmen şekerin normale dönmemesiyle insülin verilebilir. Gebelikte şeker yükleme testi yaptırmayanlar buna bağlı rahatsızlıklar bebeğin de gözlemlenebilirken bunun takibine önem verilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.