Sağlık hakkında tüyolar!

Hamilelik Sonrası Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik Sonrası Sırt Ağrısı Nasıl Geçer
0 123

Bu dünyaya bir çocuk getirdiğiniz ve onu büyüttüğünüz için kendinizle gurur duymalısınız, ancak bu süreç sonucunda sırt ağrısı olursa hafifletmek için tedavi görmeli ve iyi bir ebeveyn olmaya devam etmelisiniz. İşte annelerin karşılaştığı en tipik sorunlardan bazıları ve bu sorunlara çözümler.

Yaygın Sırt Sorunları

  1. Hamile bir anneye üçüncü trimesterinde sadece bir bakış, hamilelik ve sırt rahatsızlığının ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu gösterir. Karnınız ve göğüsleriniz büyüyüp ağırlaştığında, hareket etmek ve günlük görevleri tamamlamak zor olabilir. Bu, omuzlarınızın eğilmesine ve alt sırtınızın içe doğru kıvrılmasına neden olabilir.
  2. Ayrıca, vücudunuz hamilelik sırasında eklemleri ve bağları zayıflatabilen, kararsızlığa ve yaralanma olasılığına neden olan çok miktarda hormon üretir. Doğum yaptığınızda, eklemleriniz eskisinden daha fazla gevşekliğe eğilimli olabilir, bu yüzden birçok yeni annenin aylarca sırt ağrısı çekmesinin nedeni budur. Beşiği kaldırıp eğilmek, yeni doğan bebeğinizi bir kalça üzerinde tutmak, bebek bezi çantalarını ve araba koltuklarını sürüklemek olası tetikleyicilerdir.
  3. Burkulmalar ve incinmeler, annelerin karşılaştığı en yaygın yaralanmalardır. Bir bağ burkulmasının ani bir bükülme, sarsıntı veya düşmeden kaynaklanması yaygındır, ancak hatalı bir kaldırma veya uzun süreli tekrarlayan hareketlerin neden olduğu tendonların veya kasların yaralanmasından da kaynaklanabilir. Her iki durumda da ağrı sırtınızda lokalize kalır ve uzuvlarınıza yayılmaz, ancak sizi birkaç gün boyunca güçsüz bırakacak kadar şiddetlidir.
  4. Fıtıklaşmış diskler, omurlar arasındaki kıkırdağın gerilmesine ve hatta yırtılmasına neden olan rahatsız edici veya hızlı bir hareketten sonra ortaya çıkan başka bir yaygın rahatsızlıktır. Belinizde oluşan rahatsızlık veya uyuşukluk bacağınıza inebilir ve sorun devam ederse zamanla daha da kötüleşebilir. Boynunuzda meydana gelirse, ağrı aynıdır ve ağrı sıklıkla omuzlarınıza ve kollarınıza ve ayrıca belinize yayılır.
  5. Belinizin ve kalçanızın birlikte çalışması nadir değildir. Bu bölgelerden birinde meydana gelen bir bozukluk, diğer eklemde işlev bozukluğu ve rahatsızlığa neden olabilir ve bunun tersi de geçerlidir. Kalıcı bel ağrınız varsa kalçanızdaki hareketlerin kısıtlanması ve kalça ekleminizin etrafındaki kasların sertleşmesi ve rahatsız olması mümkündür. Kalça işlevinizle ilgili bir sorununuz varsa, belinizin mekaniği etkilenerek her iki yerde de rahatsızlığa neden olabilir. Bunu gözetimsiz bırakmak yalnızca her iki eklemde daha fazla ağrıya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yaşamın ilerleyen dönemlerinde, anlaşılır bir şekilde kaçınmak istediğiniz total eklem değiştirme ameliyatı ile sonuçlanabilir.
  6. Sonunda, en tipik olarak hamileliğin üçüncü trimesterinde ortaya çıkan bir durum olan siyatik, kaymış bir diskin siyatik sinire baskı yapması veya bağın gevşemesi veya bunun sonucunda sinirin sıkışması sonucu gelişir. Semptomlar hafif rahatsızlıktan yoğun ve akut ağrıya kadar değişebilse de, çoğu zaman vücudunuzun bir tarafıyla sınırlıdır, vakaların çoğunda alt sırt, arka ve bacaklara uzanır.
Hamilelik Sonrası Sırt Ağrısı
Hamilelik Sonrası Sırt Ağrısı

Kendinizi Daha İyi Hissettirmenin Yolları

Ne kadar rahatsızlık yaşıyor olursanız olun, bir doktora danışmak, tekrar yola çıkmanın en güvenilir yoludur. Bir doktor kapsamlı bir muayene yapabilir ve sorunun nerede olduğunu güvenle belirleyebilir. Araştırmanız, konuyla ilgili uzmanları bulmak için çok önemlidir. Çoğu gibiyseniz, alandaki en son gelişmeler ve yeni araştırmalar hakkında en güncel bilgileri sağlayan mükemmel eğitim kaynakları olan tıp dergilerinde yazılmış uzman yayınlara göz atmak isteyeceksiniz.

Tedavinizin sonuçlarını beklerken kendinizi iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin, ağrıyı gidermek için vücudunuza soğuk veya sıcak uygulayabilir ve doktorunuzun reçete ettiği belirli ilaçları alabilirsiniz. Ek olarak, mümkün olduğunca rahatlamalı ve yavaş yavaş doktorunuzun izin verdiği yoga, yüzme veya mahallede yürüyüş gibi ılımlı aktivitelere başlamalısınız. Sırt rahatsızlığınız varsa, traksiyon içeren fizik tedaviden faydalanabilirsiniz. Çekiş, sırtınızı uzatmak ve geçici olarak ağrı ve sertliği gidermek için gövdenizi, boynunuzu veya uzuvlarınızı itme işlemidir.

Kilo vermek, sırt ağrısını hafifletmenin başka bir yoludur. Kilonuzun çoğunu omurganız taşıdığından, fazla kilolu olmak semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Sağlıklı beslenmek ve yukarıda belirtildiği gibi hafif egzersizler yapmak, kilo vermeye başladığında ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Harekete Geçmek

Çocuğunuzun doğumundan sonra tamamen iyileşir iyileşmez tekrar egzersize başlamanızı öneririz. Karın kaslarınızı güçlendirmeye odaklanan hafif aerobik veya Pilates gibi düzenli bir egzersiz rejimi sürdürerek başlayın. Bu sadece sırtınız için ek destek sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda stres, depresyon, uykusuzluk ve yorgunluğun hafifletilmesine de yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra, basit kafa kıvrımlarından daha sert göbek, sırt, gluteal hamstring ve kalça esnetmelerine kadar her şeyi yaparak günlük olarak esneme alışkanlığı kazanın.

Zorlu bir yenidoğanda, kronik sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için yeterli uyku almak zor olabilir. Yapabileceğiniz şey, daha iyi bir yatağa geçmek ve eski, destekleyici olmayan yastıklarınızı yeni, daha destekleyici olanlarla değiştirmek. Ek olarak, yan yatmayı ve gerekirse dizlerinizin arasına bir yastık koymayı deneyin. Sırt rahatsızlığı gülünecek bir şey değildir ve bunu göz ardı etmemelisiniz. Rahatsızlığı kontrol altına alırsanız ve kötüleşmesini önlerseniz, anne olarak yeni rolünüzü daha fazla takdir edebileceksiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.