Sağlık hakkında tüyolar!

Meme Kanseri Ameliyatı İle İlgili Soruların Cevapları

Meme Kanseri Ameliyatı İle İlgili Soruların Cevapları
0 91

Meme kanseri teşhisi konduğunda, tedaviniz ve bakımınız hakkında vermeniz gereken birçok karar vardır. En önemlilerinden biri ameliyat olacaktır – özellikle en iyi sonucu elde etmenize yardımcı olacak türden. Onkoloğunuz veya cerrahınız, bakımınız için kapsamlı bir yaklaşım önerecektir. Sizin için neyin en iyi olduğuna karar vermek için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olduğunuzdan emin olmak için ikinci bir görüş de alabilirsiniz. İşte meme kanseri cerrahisi hakkında sık sorulan soruların bazı yanıtları;

Cerrahi Hedefler Nelerdir?

Meme kanseri hastalarına yapılan ameliyatların ortak bir odağı vardır:

  • Mümkün olduğu kadar çok kanserin çıkarılması.
  • Kanserin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığının araştırılması.
  • Kanserin evresini doğrulamak.

Cerrahi Seçenekler Nelerdir?

Kanserin kapsamına ve konumuna bağlı olarak iki cerrahi seçenek vardır:

  • Göğüs koruyucu cerrahi. (lümpektomi, kuadrantektomi, kısmi mastektomi veya segmental mastektomi olarak da adlandırılır). Bu prosedürde, cerrahlar memenin sadece tümörleri buldukları kısmını çıkarırlar. Tümörün tamamen gittiğinden emin olmak için normal dokunun bir kısmı da kanserin etrafından çıkarılır. Memenin çoğunu veya bir kısmını kurtarmanın en iyi yolu budur.
  • Mastektomi. Bu, tedaviye daha radikal bir yaklaşımdır ve genellikle kanser hücrelerinin daha agresif olduğu kabul edildiğinde önerilir. Cerrahlar tüm memeyi ve ilgili veya yakın dokuyu çıkarır. Daha ileri vakalarda her iki meme de alınır.

Meme kanseri erken teşhis edilirse, kadınlar lumpektomi veya mastektomi arasında karar verebilir. Çoğu durumda, meme koruyucu cerrahi ek radyasyon tedavisi gerektirir. Mastektomi geçiren erken evre kanser hastalarının radyasyona ihtiyaç duyma olasılığı daha düşüktür.

Meme Kanseri Ameliyatı İle İlgili Sorular
Meme Kanseri Ameliyatı İle İlgili Sorular

Meme Kanseri Ameliyatı Sırasında Doktorlar Neden Lenf Düğümlerini Çıkarır?

Cerrahlar için meme dokusunun çıkarılmasının yanı sıra memelerin yakınında bulunan bazı lenf bezlerinin, özellikle de koltuk altındakilerin çıkarılması önemlidir.

Lenf düğümleri, hastalık ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan kan hücrelerini üreten ve depolayan küçük, fasulye şeklindeki organlardır. Lenf düğümleri, lenfatik sistemin bir parçasıdır ve boyun, koltuk altı, karın ve kasık dahil olmak üzere vücutta bulunur. Lenf düğümleri, vücuttaki kanserin derecesini belirleyen kanser evrelemesinde önemli bir rol oynar.

Meme kanserinin koltuk altı (koltuk altı) lenf bezlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için bu lenf bezlerinden bir veya birkaçı çıkarılarak mikroskop altında incelenir. Bu, kanserin evresini (yaygınlığını) belirlemenin önemli bir parçasıdır. Lenf bezleri, meme kanserini çıkarmak için yapılan ameliyatın bir parçası olarak veya ayrı bir ameliyat olarak alınabilir.

Ameliyattan Kurtulmak Ne Kadar Sürer?

Komplikasyonlar dışında kesiler üç ila dört hafta içinde iyileşmelidir. Mastektominiz sırasında lenf düğümleri çıkarılırsa iyileşme bir haftadan uzun sürer. Mastektomi genellikle acil meme rekonstrüksiyonu ile yapılır, ancak bu, ameliyattan iyileşmeyi geciktirmemelidir.

Rekonstrüktif Cerrahi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Meme rekonstrüksiyonu kanser ameliyatı ile aynı anda yapılabilir veya daha sonra yapılabilir. ACS, acil rekonstrüksiyonun bazen daha iyi sonuçlar verebileceğini çünkü meme derisinin korunabileceğini söylüyor. Ancak haftalar veya aylar sonra beklemek, hastaların rekonstrüktif cerrahinin türü ve kapsamı hakkında zaman ayırmasına olanak tanır. En önemlisi, hastaların seçenekleri vardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.