Sağlık hakkında tüyolar!

Meme Kanseri Nerelere Yayılır?

0 131

Doktorunuz size meme kanserinizin yayıldığını söylediyse, ” metastaz” kelimesini kullanmış olabilir. Bir kişiye metastatik meme kanseri teşhisi konduğunda, kanserin göğüslerinin ötesinde vücudun diğer bölgelerine taşındığı anlamına gelir. Ancak bu tam olarak ne anlama geliyor ve meme kanseri hücreleri nereye gidebilir? Meme kanserinin en çok nerede yayıldığını ve sahip olduğunuz meme kanseri türünün nasıl bir rol oynadığını tartışıyoruz.

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Meme kanseri, göğsünüzü çevreleyen dokuyu istila edebilir ve büyüyebilir – veya vücudunuzun diğer bölgelerine gidebilir ve orada yeni bir tümör oluşturabilir. Neredeyse tüm kanser türleri yayılma kabiliyetine sahiptir (meme kanseri dahil), ancak yayılıp yayılmayacağı (ve ne kadar hızlı olduğu) genellikle ne tür meme kanserine sahip olduğunuzla bağlantılıdır. Meme kanseri üç şekilde yayılabilir:

  • Göğsünüzden çevredeki bölgelere yayılabilir (kolunuzun altındaki veya köprücük kemiğinizin yakınındaki lenf düğümleri gibi).
  • Kanser hücreleri kan dolaşımı yoluyla vücudunuzun diğer bölgelerine gidebilir.
  • Kanser hücreleri ayrıca lenfatik sisteminizden vücudunuzun diğer bölgelerine de geçebilir.

Her kanser farklıdır, ancak sahip olduğunuz meme kanserinin türü, ne kadar agresif veya yavaş hareket etmesinde ve nerede yayılma olasılığının yüksek olmasında tipik olarak rol oynar.

Meme Kanseri
Meme Kanseri

Meme Kanseri Vücudun Neresine Yayılır?

Teorik olarak meme kanseri vücudunuzun herhangi bir yerine yayılabilir, ancak en yaygın olarak lenf düğümlerinize, akciğerlerinize, karaciğerinize, kemiklerinize ve bazen de beyninize yayılır. Bununla birlikte, meme kanseriniz vücudunuzun diğer bölgelerine yayılsa bile, yine de meme kanseri olarak kabul edildiğini unutmayın. Örneğin, meme kanseri ciğerlerinize yayılırsa, bu artık sizin de akciğer kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Metastatik meme kanserinin vücudunuzun farklı bölgelerini nasıl etkileyebileceğini açıklıyoruz;

Lenf Düğümleri

Kolunuzun altındaki lenf düğümleri, meme kanserinin yayılma olasılığının en yüksek olduğu ilk yerdir. Göğsünüzdeki gibi göğsünüzü çevreleyen dokuya da gidebilir veya köprücük kemiğinize veya boynunuzun alt kısmına gidebilir. Meme kanseri, yalnızca bu bezlerin ötesine ve vücudunuzun diğer bölgelerine yayılırsa metastatik olarak kabul edilir. Meme kanseriniz bu bölgeye yayıldıysa, koltuk altınızda ağrı,  şişmiş lenf düğümleri veya bir yumru hissedebilirsiniz.

Akciğerler

Akciğerlerinize yayılan meme kanseri nefes darlığına, göğüs ağrısına, inatçı öksürüğe neden olabilir veya kan tükürmenize neden olabilir. Kanser ayrıca akciğerleriniz ve göğüs duvarınız arasındaki boşluğu dolduracak şekilde büyüyebilir ve sıvının akciğerlerinize geri dönmesine neden olabilir.

Karaciğer

Kanseriniz karaciğerinize yayıldıysa, yakın zamanda yemek yememiş olsanız bile mide ağrısı, şişkinlik, şişkinlik veya tokluk hissedebilirsiniz. Ayrıca cildinizin sararması olan iştahsızlık, mide bulantısı, kusma veya sarılık da yaşayabilirsiniz.

Beyin

Beyninize yayılan meme kanseri, baş ağrısı, görme değişiklikleri, baş dönmesi, sersemlik ve zihinsel karışıklık veya beyin sisi gibi çeşitli nörolojik semptomlara neden olabilir.

Kemikler

Meme kanseri kemiklerinize yayılabilir ve onları zayıflatabilir. Kemik ağrıları, ağrı veya yorgunluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca, kemiklerinize veya omuriliğinize gömülü kanser hücreleri nedeniyle kemik kırılmalarına veya kırılmalarına daha yatkın olabilirsiniz.

Meme Kanseriniz Yayıldıysa Ne Yapmalısınız?

Meme kanseriniz vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmış olsa bile, mutlaka tedavi edilemez olduğu anlamına gelmez. Kanser ortadan kaldırılamıyorsa, tedavinin amacı semptomları iyileştirmek, yaşam kalitenizi iyileştirmek ve hayatta kalma sürenizi uzatmaktır. Bazı insanlar, süresiz olarak tedavi göreceklerine uyum sağlamayı ve kabul etmeyi öğrendikleri için birkaç yıl meme kanseri ile yaşıyorlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.