Sağlık hakkında tüyolar!

Protein Eksikliğinin Vücudunuz Üzerindeki Etkileri

Protein Eksikliğinin Vücudunuz Üzerindeki Etkileri
0 146

Protein, çeşitli vücut fonksiyonlarında yer alan temel bir makro besin maddesidir. Vücudumuzun yapı taşıdır. Hücresel süreçlerin taşınması, çeşitli maddelerin vücut bölümlerine taşınması ve fiziksel hareketler gibi birçok işlevi içerir. Ayrıca protein hormonu sentezinde de rol oynarlar, bu nedenle diyete düzenli olarak protein eklemek çok önemlidir, aksi takdirde vücudunuz protein eksikliği yol açacaktır.

Protein, tüm canlı organizmaların temel bir parçası olan bir veya daha fazla uzun amino asit zincirine sahip bir maddedir. Aynı zamanda kas, saç ve diğer vücut dokularının da bir bileşenidir. Proteinler çeşitli biyolojik süreçlerde çok önemli bir rol oynar. Çoğunlukla vücut yapı taşları olarak bilinirler ve büyüme ve gelişme için hayati öneme sahiptirler. Bu nedenle, protein eksikliği sinir sistemi kusurları, metabolik sorunlar, organ yetmezliği ve hatta bazen ölümle sonuçlanan çeşitli hastalıklara yol açabilir. Araştırmalara göre, minimum fiziksel aktiviteye sahip sağlıklı bir yetişkin için önerilen diyet miktarı, RDA, günde kg vücut ağırlığı başına 0,8 gramdır.

Protein Eksikliğinin Etkileri

Proteinler dokuların büyümesine ve korunmasına yardımcı olur. Vücudumuzun yapı taşlarıdır; yeterince protein tüketmemek kas kütlesi kaybına yol açabilir, bu da genel halsizlik ve günlük işleri yerine getirememe ile sonuçlanabilir.

Ödem

İnsan vücudu hücre içi ve hücre dışı alanlara ayrılır. Sıvı dengesi albümin yardımıyla sağlanır. Azalan albümin seviyeleri, ödem olarak bilinen hücre dışı bölmede sıvı birikimine yol açar.

Saç Dökülmesi

Keratin, saçın temel yapı taşı olan bir proteindir. Örneğin, KeratinK31 saç korteksinin ana bileşenidir ve saç telinin gücüne katkıda bulunur. Protein eksikliği keratin üretiminin azalmasına, bu da saç dökülmesinin artmasına neden olur.

Protein Eksikliğinin Etkileri
Protein Eksikliğinin Etkileri

Azalmış Bağışıklık

İmmünoglobulinler veya antikorlar glikoproteinlerden oluşur. İmmünoglobulinler bakterileri öldürmek ve diğer yabancı bakterilerle savaşmaktan sorumludur. Araştırmalara göre, protein azalması zatürre, menenjit otit ve osteomiyelit gibi tekrarlayan bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Azalan protein alımının bağışıklık fonksiyonlarını bozduğu bir sır değildir.

Diyabet

Yeterli protein insülin üretimi için gereklidir. İnsülin kan dolaşımındaki glikoz seviyelerini dengeler. Glikoz seviyeleri düzenlenmezse, kaslarda veya karaciğerde yağ dokusu olarak depolanır, bu da kilo alımı ve diyabetle sonuçlanır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.