Sağlık hakkında tüyolar!

Takma Dişler Evde Nasıl Temizlenir?

Takma Dişler Evde Nasıl Temizlenir
0 230

Takma dişleri temizlemek için ev ilaçları mı arıyorsunuz? Takma dişlerinizi korumanın en iyi yolu hakkında tavsiye mi arıyorsunuz? Takma dişler, yüksek bakteri varlığı ve periodontal enfeksiyon riski nedeniyle kuşkusuz doğal dişlerden daha fazla, hatta daha fazla dikkat gerektirir. Ancak, bu ciddi bir rahatsızlık veya bütçenizi zorlamak zorunda değildir. Aşağıda takma dişleri temizlemek için bir dizi ev ilaçları ve takma dişlerinizden en sağlıklı, en uzun ve en rahat kullanım ömrünü elde etmenize yardımcı olacak ipuçlarını bulacaksınız.

Takma Dişleri Evde Temizleme

Doğal veya sentetik her yüzeyin 30 dakika içinde partiküllerin kolayca yapıştığı pelikül (proteinleri ve lipidleri içeren şeffaf, ince bir kaplama) ile kaplandığını yazdı. Pek çok insan takma dişlerin de plakla kaplandığından habersizdir. Ve bu plak, tıpkı doğal dişlerde olduğu gibi sertleşebilir ve bakteriler için daha da verimli bir üreme alanı sağlayabilir. Protezlerinizin ömrünü uzatmak ve ağız sağlığını korumak için hem protezlerinizi hem de ağzınızı uygun şekilde temizlediğinizden emin olun.

1. Temizlik Alanınızı Hazırlayın

Öncelikle, takma dişlerinizin doğal dişler kadar güçlü olmadığını ve sadece küçük bir düşüşten kırılabileceğini veya kırılabileceğini anlamalısınız. Bu nedenle protezlerinizi temizlerken, protezlerinizi düşürmeniz durumunda zarar görmemesi için lavabonun dibine katlanmış bir havlu koymalı ve birkaç santim su ile doldurmalısınız.

2. Protezlerinizi Çıkarın

Protez yapıştırıcısı kullanımını caydıran birçok diş uzmanı vardır. Bazı diş hekimleri de sürekli kullanımın takma dişler ve diş etleri arasında birikmeye neden olabileceğine ve bunun da diş etlerinin ve kemiğin küçülmesine neden olabileceğine inanmaktadır.

Ancak yine de çok sayıda insan kaymayı önlemek için protez yapıştırıcısı kullanmaya devam ediyor. Onlardan biriyseniz ve takma dişlerinizi çıkarmakta zorlanıyorsanız, işte basit bir numara: Ağzınızı ılık suyla doldurun ve gevşetmek için çalkalayın. Protezleriniz gevşeyene kadar bunu birkaç kez yapmanız gerekebilir. Protezlerinizi çıkardıktan sonra tüm yapışkanları çıkarmanız çok önemlidir. Yapıştırıcıyı ağzınızdan çıkarmak için sıcak su ve diş macunu ile fırçalayın. Yapıştırıcıyı takma dişlerinizden çıkarmak için sertleşene kadar buzlu suya bırakabilirsiniz. Daha sonra kalan yapıştırıcıyı çıkarabilirsiniz.

Takma Dişleri Evde Temizleme
Takma Dişleri Evde Temizleme

3. Protezlerden Kalıntıları Çıkarın

Temel ihtiyaç olarak tanıtılan tüm protez bakım ürünlerini satın almak gerekli değildir. Ucuz protez temizliği için çeşitli seçenekler vardır. Örneğin pahalı bir takma diş fırçası almaya gerek yoktur çünkü tırnak fırçası da aynı şekilde iş görür. Yarım sirke ve yarım sudan oluşan bir solüsyon protez temizleyici olarak kullanılabilir ve takma dişlerinizi çoğu ticari diş temizleyicisinden daha beyaz yapar.

İlk olarak, protezlerinizi solüsyona batırın. Daha sonra, tek başına ıslatmak artıkları çıkarmayacağından iyice fırçalayın. Bu yöntem sadece protezlerinizi temizlemekle kalmaz, aynı zamanda sertleşmiş plak ve lekelerin çıkarılmasına da yardımcı olur. Ancak protezleriniz kısmi ise sirke kullanmamalısınız.

Tuz ve karbonat, takma dişlerinizi bu şekilde temizlemeyi tercih ediyorsanız, kendi nazik, güvenli ve etkili diş macununuzu yapmak için gliserin ile birleştirebileceğiniz iki mükemmel doğal temizleyicidir. Ancak tuzun ince öğütülmüş olduğundan emin olun. Lezzet eklemek için nane veya tercih edilen başka bir aroma ekleyebilirsiniz. Ayrıca protezlerinizi antibakteriyel el sabunu veya bulaşık deterjanı ve ılık su ile fırçalayabilirsiniz.

4. Protezlerin Dezenfekte Edilmesi

Fırçalama protezlerinizi temizler ancak dezenfekte etmez. Akrilik protezler gözenekli olduğundan ve bu nedenle bulaşıcı organizmalar için üreme alanı olduğu için dezenfeksiyon çok önemlidir. Karşıt görüşlere rağmen, ağartıcının ticari efervesan protez temizleme ürünleri kadar etkili olduğunu onaylıyor. Ağartıcının suya oranı 1:10 olmalıdır. Ancak bu seyreltme gücünde solüsyon plak oluşumuna ve ilişkili lekelere karşı etkisiz olacaktır. Diğerleri 50/50 çamaşır suyu ve su önerir. Bununla ilgili sorun, tam protezlerin pembe kısmının rengini bozabilmesidir.

Ağartıcıdan daha az etkili olmasına rağmen, takma dişlerinizi dezenfekte etmek için sirke de kullanılabilir. Protezlerinizi sirkeye batırmak için zaman kısıtlaması yoktur. Ancak metal aksamları varsa bu yöntemi kullanmamalısınız. Alternatif olarak, mikrodalga fırınınızı kullanabilirsiniz. Bir çalışma, radyasyonun takma dişlerinizde yaşayan organizmaların sayısını etkili bir şekilde azaltacağını gösterdi. Ve başka hiçbir şeyiniz olmadığında, her zaman özgür havanız olur. Protezlerin ağzınızda değilken suda tutulması gerektiği konusundaki yanlış kanıdan dolayı, çoğu insan oksijenin mayayı ve diğer birçok bakteriyi öldürebileceğinin farkında değildir. Bu nedenle, protezlerinizi gece boyunca temiz ve kuru bir yüzeyde bırakmak, onları dezenfekte etmeye yardımcı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.