Sağlık hakkında tüyolar!

Tip 3 Diyabet Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tip 3 Diyabet Nedir
0 112

Muhtemelen Tip 1 diyabete aşinasınızdır. Pankreasa saldıran ve yeterli insülin üretememesine neden olan otoimmün bir durumdur. Çoğu insan, vücuttaki hücrelerin insüline dirençli hale gelerek yüksek kan şekeri seviyelerine neden olduğu Tip 2 diyabeti de bilir.

Araştırma giderek üçüncü tip bir diyabet olasılığına ve bunun yaygın ve ciddi bir sağlık sorunu olan Alzheimer Hastalığı (AH) ile nasıl ilişkili olduğuna işaret ediyor. Bu yeni diyabet türüne bazen beyin diyabeti denir, ancak daha doğru bir şekilde Tip 3 diyabet olarak adlandırılır.

Tip 3 Diyabet Nedir?

Vakaların küçük bir yüzdesine öncelikle genetik neden olur, ancak çoğu insan için buna genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu neden olur. Bu çevresel faktörlerden biri de insülin direncine yol açan koşullar gibi görünmektedir. İnsülin direnci, vücuttaki hücrelerin insülini daha az kullanabildiği ve glikozun kandan hücrelere verimli bir şekilde taşınmasını engellediği zamandır. İnsülin direncinin vücutta hasara neden olduğu ve gözün arka kısmında hasar, karaciğer hastalığı, polikistik over sendromu gibi sorunlara yol açabileceği gösterilmiştir. Aynı durum, yol açan hücresel ve moleküler değişikliklere de neden olabilir gibi görünmeye başlıyor. Bazı insanlar için insülin direnci, özellikle beyni etkileyen bir dizi sorun yaratır. Bilim adamları buna Tip 3 diyabet diyorlar.

Tip 3 Diyabet Belirtileri Nelerdir
Tip 3 Diyabet Belirtileri Nelerdir

Tip 3 Diyabetin Belirti ve Semptomları

Bilimsel literatürün sistematik bir incelemesine göre, hastalığın sonraki aşamalarına kadar teşhis edilmesi zor bir durumdur. Bununla birlikte, dikkat edilmesi gereken sıklıkla ortaya çıkan semptomlar vardır.

Hastaların %99,1’i ilk semptomları olarak depresyon ve bilişsel bozulma yaşadı. Hafıza kaybı genellikle teşhisi konmadan 12 yıl önce görülebilir. Diğer yaygın belirtiler arasında miyoklonus veya hızlı, istemsiz kas seğirmesi veya gerizekalı, kas sertliği ve anormal yürüyüş yer alır. İnsanlar genellikle görevleri tamamlamakta zorluk çekerler ve sıklıkla eşyaları yanlış yerleştirirler. Kişilikte ani bir değişiklik gösterebilir ve zayıf muhakeme sergileyebilirler. Bu belirtiler, insülin direnci veya diyabet teşhisi ile birlikte, bir hastanın Tip 3 diyabetin neden olabileceği bunama yaşadığını düşündürür.

Tip 3 Diyabeti Önleyebilir Misiniz?

Tip 3 diyabet için tedavi eksikliği göz önüne alındığında, hastalık için yüksek risk altındaki kişilerin, gelişimine yol açabilecek koşulları önlemek için ellerinden geleni yapmaları gerekir. Tip 3 diyabetin ana itici gücü insülin direnci olduğundan, üzerinde durulması gereken en önemli faktör budur.

Beyin vücuttaki glikozun %20’sini kullanır. Diğer vücut parçalarının aksine, beyin hücreleri yakıt için yalnızca glikoz kullanabilir. Bu, yüksek kan şekerinin oksidatif stresini azaltmak ve beynin en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıtı almasını sağlamak için insülin direncine karşı mücadeleyi daha da önemli hale getirir.

Egzersiz, insülin direnciyle savaşmanın önemli bir yoludur. Egzersiz yapmak vücuttaki tüm hücreleri insüline karşı daha duyarlı hale getirerek insülini daha etkin kullanmalarını sağlar ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutar. İnsülin duyarlılığındaki bu artış yaklaşık 72 saat sürer, bu nedenle en az iki ila üç günde bir biraz egzersiz yapmak en iyisidir.  Her hafta en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmaya çalışmalısınız. En iyi egzersiz programı hem kardiyo hem de kuvvet antrenmanını içerir. Yoga veya Tai Chi gibi denge egzersizleri, sıklıkla gelen dengesizlik ve artan düşmelere de yardımcı olabilir. Düzenli egzersizi sağlıklı bir diyetle birleştirmek de yardımcı olabilir. Doymuş yağ oranı düşük, protein oranı yüksek ve lif oranı yüksek gıdalara odaklanın. Kan şekeri kontrolüne katkıda bulunan sağlıklı seçimler, tip 3 diyabetin beyin üzerindeki etkilerini önlemeye yardımcı olacaktır.  Bu önlemlerin üstüne, riskinizi azalttığı gösterilen diğer etkinlikleri de ekleyebilirsiniz. Bunlar, bulmacalar, sosyal aktivite, iyi uyku alışkanlıkları ve stres yönetimi gibi zihinsel uyarıları içerir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.