Sağlık hakkında tüyolar!

Yaşlılar İçin Ağız Bakımı İpuçları

Yaşlılar İçin Ağız Bakımı İpuçları
0 71

Yaşlandıkça, bedenlerimiz değişir ve gençliğimizden farklı bir şekilde bakıma ihtiyaç duyar. Bunun bir kısmı farklı şekilde egzersiz yapmak, diyetlerimizi değiştirmek ve hatta ağız bakımı yeni bir şekilde yaklaşmak olabilir. Günümüzde insanlar doğal dişlerini her zamankinden daha uzun süre koruyabiliyorlar, ancak iyi ağız bakımına ayak uydurmak ve yaşlandıkça gerekli ayarlamaları yapmak önemlidir.

Yaşlandıkça Ağız Bakımı İhtiyaçları Nasıl Değişiyor?

Birçok hikaye ve efsaneye rağmen, sihirli bir gençlik pınarı veya yaşlanmayı önleyecek özel bir formül yoktur. İnsan vücudu zamanla değişir ve artrit gibi koşullar yaşlı erişkinlerde gelişebilir. Artrit gibi, insan dişleri ve diş etleri de yaşlanmayla ilişkili koşullar geliştirebilir, bunun çoğu yıllarca kullanımdan kaynaklanan normal aşınma ve yıpranma nedeniyledir. Yıllar boyunca çiğnediğiniz tüm yiyecekleri ve ağzınızdan geçen tüm asitli, şekerli içecekleri düşünün. Ayrıca artık büyümüyorsun, dişlerin ve çenen tamamen şekillendi. Ancak, ilaçlar ve hastalıklar gibi yaşlandıkça dişlerinize özel bakım yapmayı düşünmeniz için başka nedenler de vardır.

Yaşlılar İçin Ağız Bakımı
Yaşlılar İçin Ağız Bakımı

Yaşlılar İçin Ortak Ağız Bakımı Endişeleri

Bazı hastalıklar herhangi bir yaşta herhangi birini etkileyebilir, ancak diğer durumlar daha çok yaşlanma ile ilişkilidir veya diyabet gibi uzun süreli kronik durumların varlığından kaynaklanır. Yaşlılar ömür boyu soğuk algınlığı ve yaralanmalar geçirmiş, yanlış şeyden çok fazla ya da doğru şeyden çok az yemiştir. Belki kanseri yendiniz veya diyabet veya kalp hastalığını yönetmekte zorlandınız. Belki de gençliğinizde bir spor müsabakasında yaralandınız ve şimdi sararmış veya gevşemiş bir dırdır eden dişiniz var. Yaşam deneyiminizle ilgili özel bir şey var, dünyada gördüğünüz her şey ve şimdi, dişleriniz de dahil olmak üzere sağlığınızla ilgili düşünmeniz gereken bazı özel şeyler var.

  • Periodontitis, diş kaybına yol açabilen bir diş eti enfeksiyonudur ve zamanla meydana geldiği için genellikle yalnızca yetişkinleri etkiler, genellikle plak oluşumunun neden olduğu yavaş bir bozulmadır.
  • Ağız kuruluğu, kanser öyküsü, otoimmün hastalıklar veya ilaçların yan etkilerinden kaynaklanabilir.
  • Yıpranma olarak da bilinen aşınma ve yıpranma, yaşamınız boyunca meydana gelir, ancak belirli yiyecek ve içecekleri tüketmek, kötü ağız bakımı ve sigara içmek daha da kötüleşebilir.
  • Tat alma duyusu bazı hastalıklardan ve ilaçlardan etkilenebilir.
  • Kök çürümesi, diş etlerinin korunmasız kök açığa çıkacak kadar geri çekilmesinden kaynaklanır.
  • Bir diş kaybolduğunda ve diğer dişlerin hareket etmesine ve yerinden oynamasına izin verilmediğinde düzensiz ısırıklar meydana gelebilir.
  • Pamukçuk, mantar Candida albicans’ın aşırı büyümesini tetikleyen hastalıklar veya ilaçlardan kaynaklanabilir.

Bu koşullar korkutucu görünse de, genellikle tedavi edilebilirler. İlaçlarınızda veya günlük rutininizde bazı değişiklikler yapmak anlamına gelebilir. Gülümsemenizi sağlıklı tutmak için atabileceğiniz birçok adım var.

Ağız Bakımı İpuçları

Yaşlılar için diş bakımı, ergenler ve genç yetişkinler için ağız bakımından biraz farklıdır, ancak yine de uygun ağız bakımı rutinleri ile başlar. Günlük ağız bakımı rutininizi gözden geçirmek için biraz zaman ayırın ve iyileştirmeler yapabileceğiniz yerler için listemize göz atın!

  • Dişlerin, diş etlerinin ve hatta dilinizin tüm yüzeylerini kaplamak için iki dakika boyunca nazikçe fırçalamayı unutmayın!
  • Diş fırçanızın tam olarak kapatamadığı dişlerinizin arasındaki dar alanlara ulaşmak için her gün diş ipi kullanın.
  • Florürlü bir diş macununa geçin veya günlük rutininize florürlü bir durulama ekleyin.
  • Tütünü bırak. Dumansız tütün bile ağzınızın sağlığını etkileyebilir.
  • Daha fazla su iç. Bazı ilaçların etkilerini dengelemeye ve ağız kuruluğuyla savaşmaya yardımcı olabilir.
  • Plak oluşumunu sınırlamaya yardımcı olması için antibakteriyel bir gargara deneyin.
  • Kontrol edilmezse ağzınızda iltihaplanmaya yol açabilecek diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumları yönetin.
  • Dişleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri aldığınızdan emin olmak için çok fazla meyve ve sebze yiyin.
  • Diş takviyeleri yaşlılar için faydalı olabilir. Kalsiyum sağlıklı dişlerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur, fosfor dokuların onarılmasına ve dişlerin güçlü kalmasına yardımcı olur, D Vitamini vücudunuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olur, C Vitamini dolaşımı iyileştirir ve iyileşmeyi destekler ve A Vitamini dokuların ve mukoza zarlarının korunmasına yardımcı olur.
  • Her altı ayda bir diş hekiminizi görün ve endişelerinizi ortaya çıkar çıkmaz ele aldığınızdan emin olun. Ağız kuruluğu gibi olası sorunların önüne geçmek ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.