Sağlık hakkında tüyolar!

Yeşil Dışkı Neden Olur? Dışkıdaki Yeşil Renk Neyin Belirtisi?

Yeşil Dışkı Neden Olur?
0 92

İnsanların “Kakam neden yeşil?” diye merak etmesi alışılmadık bir durum değildir. Ya da sarı, beyaz, siyah, kırmızı veya diğer renkler. Bu makul bir sorudur, çünkü dışkı rengi sağlığımızdaki değişiklikleri gösterebilir. Bu makale, dışkı rengini ve vücudunuzun durumu, ne yediğiniz vb. hakkında size neler söyleyebileceğini ele almaktadır.

Dışkıya Rengini Ne Verir?

İki şey dışkınızın rengini etkileme eğilimindedir: Ne yediğiniz ve ne kadar safra içerdiği. Safra, yağı sindirmenize yardımcı olan bir sıvıdır. Doğal olarak sarı/yeşil renktedir ve dışkınızdaki miktarı dışkı renginizi etkiler. Bunlar, yeşil dışkı nedenleri veya dikkatinizi çeken herhangi bir renk değişikliğini düşünürken şüphelenmeniz gereken ilk iki şeydir.

Dışkı Rengi: Genellikle Zararsızdır, Ancak Bazen Endişe Vericidir

Genellikle, dışkı rengindeki gözle görülür bir değişiklik geçicidir ve sindirim sisteminizi etkileyen zararsız bir faktörle açıklanır. Nadiren farklı bir renk tonu hastalık veya rahatsızlığa işaret eder.

Bununla birlikte, aşağıda belirtildiği gibi, bu genel kuralın istisnaları da vardır. Ve sağlığınızla ilgili sizi endişelendiren her şeyde olduğu gibi, doktorunuza başvurmaktan asla çekinmemelisiniz. Harekete geçip size endişelenmeniz için bir neden olmadığını söylemeleri, bir endişeyi görmezden gelip bir sağlık sorununun kötüleşmesine zaman tanımaktan çok daha iyidir.

Dışkıdaki Yeşil Renk Neyin Belirtisi?
Dışkıdaki Yeşil Renk Neyin Belirtisi?

Dışkı Renkleri ve Olası Nedenleri

Dışkı rengini değerlendirmenin öznel bir yönü vardır. Bir kişinin yeşil olarak gördüğü rengi bir başkası sarımsı olarak değerlendirebilir. Ancak genel olarak konuşursak, en yaygın dışkı renklerinden bazıları ve olası nedenleri şunlardır:

  • Yeşil. Nedenleri: Yiyeceklerin sindirim sisteminde çok hızlı hareket etmesi (örneğin ishal olduğunuzda) ve safraya parçalanması için yeterli zaman vermemesi, irritabl bağırsak sendromu (IBS), bakteriyel enfeksiyon veya yeşil veya mavi meyveler, sebzeler veya otlar, yeşil gıda boyası, demir takviyeleri veya antibiyotik tüketmek.
  • Sarı (ve genellikle yağlı ve kötü kokulu). Nedenleri: Çölyak hastalığı gibi gıda emilimini olumsuz etkileyen bir durumdan kaynaklanan dışkıda aşırı yağ; glüten içeren gıdaların tüketilmesi.
  • Siyah. Nedenleri: Üst sindirim sisteminde (mide gibi) kanama; demir takviyeleri, mide rahatsızlığı için ürünler veya siyah meyan kökü tüketmek.
  • Parlak kırmızı. Nedenleri: Alt sindirim sisteminde hemoroid kaynaklı kanama; pancar, kızılcık, kırmızı jelatin veya kırmızı gıda boyası gibi kırmızı gıdalar tüketmek.
  • Beyaz veya kil rengi. Nedenleri: Bağırsak tıkanıklığının neden olduğu dışkıda safra eksikliği; mide rahatsızlığı veya ishal için çok miktarda ilaç tüketmek.

Kaka Renginiz Hakkında Doktorunuzla Ne Zaman İletişime Geçmelisiniz?

Dışkı rengindeki değişikliklerin çoğu tükettiğiniz bir şeyden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, renk değişikliği devam ederse veya ateş, kusma, karın ağrısı veya istenmeyen kilo kaybı gibi semptomlar eşlik ediyorsa, doktorunuzla konuşmalısınız. Ve unutmayın ki doktorunuz muhtemelen her şeyi görmüş ve duymuştur, bu nedenle kaka renginiz hakkında konuşmaktan utanmamalısınız!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.