Sağlık hakkında tüyolar!

Diyabet Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?

Diyabet Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?
0 164

Diyabet temel olarak kanda çok fazla glikoz olması anlamına gelir. Glikoz beyninizi ve kaslarınızı besler, ancak fazlalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyabet sadece vücudunuzu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda zihninizi ve ruh halinizi de etkiler. İşte nedeni ve diyabetle pozitif ruh sağlığını korumak için yapabilecekleriniz.

Bir Teşhisle Başa Çıkmak

Beklenmedik herhangi bir tıbbi teşhis gibi yeni bir diyabet teşhisini kabul etmek zor olabilir. Büyük bir duygusal ağırlık ekleyebilir. Bazı doktorlar, diyabeti yaşam tarzlarıyla uzlaştırmaya çalışırken hastalarının yaslı bir dönemden geçtiğini görüyor.

Şeker hastaları, bazı ayarlamalar gerektiren yeni bir tedavi ve izleme rutini öğrenmelidir. Diyabetle 7/24 yaşama geçiş stresli olabilir ve ruh halinizi etkileyebilir. Aşırı ruh hali değişiklikleri hissederseniz, hemen doktorunuza danışın.

Diyabet Ruh Hali
Diyabet Ruh Hali

Kan Şekeri Dalgalanmaları

Kan şekerinizdeki çok yüksek veya çok düşük dalgalanmalara, vücudunuz başa çıkmaya çalışırken ruh halindeki dalgalanmalar eşlik edebilir.

  • Çok yüksek. Kan şekeri çok yüksek olduğunda, kendinizi buğulu, baygın, susuz veya yorgun hissedebilirsiniz. Bunun diyabetinizden kaynaklandığı ilk düşünceniz olmayabilir; huysuz bir ruh hali gibi gelebilir. Bu nedenle kan şekerinizi takip etmeniz önemlidir.
  • Çok düşük. Düşük kan şekerine, kafa karışıklığı, kafa karışıklığı, mutsuzluk, açlık, kızgınlık, sinirlilik, titreme veya bitkinlik duyguları eşlik edebilir. Düşük kan şekerini hemen doktorunuzun önerdiği yöntemlerle tedavi edin.

Depresyon Bağlantısı

Bazen sadece “kötü bir ruh hali” değil, klinik depresyondur. Aslında, diyabetli kişilerde depresyon gelişme riski yüksektir. Kesin bağlantı tam olarak anlaşılmasa da, şeker hastasıysanız ve kendinizi umutsuz, uyuşuk, normal yaşam olaylarına karşı ilgisiz veya intihara meyilli hissediyorsanız yardım istemek önemlidir.

Ne Yapabilirsin?

Diyabet hayatınızı kontrol etmek zorunda değildir. İnsanların diyabeti yönetmesine yardımcı olmaya adanmış bir kuruluş olan Diyabet Konseyi, ruh hali değişimleri ve duygularla başa çıkmak için bu yöntemleri önermektedir.

  • Net hedefler belirleyin. Bir izleme planı oluşturmak için doktorunuzla birlikte çalışın ve diyabetinizi kontrol altında hissetmenize yardımcı olacak bir hedef belirleyin.
  • Randevuları saklayın. Kendinizi gerçekten iyi ya da gerçekten kötü hissettiğinizde bile, doktorunuzla randevularınıza devam edin. Tutarlı tıbbi takip esastır.
  • Hatırlatıcılar ayarlayın. İlaçlarınızı zamanında almakta zorlanıyorsanız, çalar saat veya cep telefonu ile bir hatırlatıcı ayarlayın. Bu, zamanlama stresini azaltır.
  • Yardım isteyin. Hayal kırıklığına uğradığınızı eşinize, arkadaşlarınıza veya doktorunuza itiraf etmekten korkmayın. Zor zamanlarda size destek verecek insanlardan oluşan bir destek sistemi geliştirin. Çevrimiçi bir destek grubuna katılmayı düşünün.
  • Bir yemek planı geliştirin. Bazı yiyecekler, özellikle karbonhidrat içeriği yüksek olanlar, ruh halinizi etkileyebilir. Belirli yiyecek tetikleyicilerinizi belirlemek, duygularınızı yönetmenize yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.